Mutatjuk, hogy tér vissza Európába a kora nyári idő

2024. április. 25 21:43

Jelenleg egy hűvösebb időszak végénél tart kontinensünk időjárása. A következő napokban azonban jelentős változásra számíthatunk.

Pénteken Európa nagy részén még az átlagosnál 2-4 fokkal hűvösebb időre lehet számítani, de várhatóan a hideg időszak ezzel véget is ér, ugyanis a hétvégén a kontinens nagy része fölé már enyhébb léghullámok érkeznek.

A jövő hét elején az Atlanti-óceán partvidékén egy ciklon teszi változékonnyá az időjárást, arrafelé hűvös, gyakran csapadékos időre van kilátás. Ezzel szemben Európa nagy részén egy hatalmas kiterjedésű anticiklon hatására kora nyáriasan enyhe idő várható.

A jövő hét második felében a Nyugat-Európa közelében örvénylő ciklon fokozatosan kelet felé veszi az útját, így a következő hétvégén már a mediterrán térségben és Közép-Európában is változékonyabb, csapadékosabb időre számíthatunk és a hőmérséklet is visszaesik néhány fokkal. Az elmúlt időszakban tapasztalt hűvös időjárás visszatérésére azonban már nem kell számítani.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.