Egyes országokban már törvény tiltja a szoláriumokat

2017. június. 07 10:05

A szoláriumozás káros hatásai messze meghaladják annak előnyeit. A szolárium használatát több országban 18 éves kor alatt tiltják is.

Az elmúlt évtizedekben a szoláriumokban olyan tendencia alakult ki, melynek során a használt csövek egyre erősebbek lettek, az UV-B százalékos részaránya és a szolárium gépek teljesítménye is egyre nőtt. Így a vendégek egyre rövidebb idő alatt tudtak barnulni. A piaci verseny és a vendégek azon igénye, hogy rövidebb idő alatt olcsóbban tudjanak ugyanolyanra barnulni, szintén ezt a tendenciát erősítette.

 

Ausztrália minden államában – ahol köztudottan a legtöbb bőrdaganatos megbetegedés van – már illegális a napágy, szolárium használata. Virágzik is a feketepiac. hátsó udvarokban, magántulajdonú ingatlanokban “adják ki” a gépeket. A büntetés 10000-44000 dollár.

 

2014 június 24. óta az EU-ban is korlátozzák a szoláriumozást. Szükségesnek tartották, hogy egységesítsék és maximalizálják a szoláriumok teljesítményét, mert egyre erősödtek azok a vélemények, miszerint az UV-fény és a bőrrákos megbetegedések világszerte történő növekedése között összefüggés van. A szabályzás körüli heves vita eredményeképpen született meg a 0,3 W/m2 maximális UV-teljesítmény meghatározása, amit a szoláriumot és az UV-fényt ellenzők magas értéknek tartanak, az UV-fény pozitív hatását kiemelők pedig kevésnek. A szolárium készülékek UV-teljesítménye maximum 0,3 W/m2 lehet, ami megfelel nyáron, az egyenlítőnél, délben mért sugárzás teljesítményének.

A törvény szerint nem használhatják a szoláriumot: 18 éven aluli személyek, bőrfoltosodásra hajlamos személyek, természetes vörös hajúak, akiknek abnormálisan elszíneződött foltok vannak a bőrén, sok anyajeggyel rendelkező személyek, aszimmetrikus, szabálytalan alakú, 5 mm-nél nagyobb átmérőjű, eltérő pigmentációjú és szabálytalan körvonalú anyajeggyel rendelkező személyek, barnulni egyáltalán nem képes vagy a napozáskor nagyon könnyen leégő személyek, azok, akik gyermekkorban gyakori, komoly leégést szenvedtek, azok, akik jelenleg vagy a múltban bőrrákban vagy a bőrrákot megelőző állapotban szenvedtek, fényérzékenység miatt orvosi kezelés alatt álló személyek, fényérzékenységet kiváltó gyógyszert szedő személyek.

Erre a szolárium személyzetének feladata felhívni a figyelmet, biztosítani a szemvédőt és ellenőrizni a szoláriumhasználók korát. De vajon megteszik?

Az ultraibolya sugárzás károsító hatással van a szemre, bőrre és az immunrendszerre. Az UV-sugárzás hatására a bőr lebarnul, D-vitamin termelődik a szervezetben, és ezek mellett akut és krónikus egészségkárosító hatása lehet. Világszerte megfigyelhető tendencia a lakosság körében a természetes és mesterséges ultraibolya sugárzás expozíció növekedése. Évente 1,5 millió megbetegedés és 65000 halálozás írható a túl nagy UV expozíció terhére. Az idősebb korosztály bőrdaganatos elváltozásai mellett a 30-40 évesek körében megjelent egy másodlagos csúcs a statisztikákban, amely egyértelműen a szoláriumozás hatásainak tudható be.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás