Már 20 ezernél is több földrengést jegyeztek Izlandon két hét alatt

2021. március. 09 15:31

Február 24-én erőteljes földrengéssorozat vette kezdetét a Reykjanes-félszigeten, mely azóta is tart. A mélyben zajló magmamozgások alapján nő a vulkánkitörés esélye.

Izland vulkanikus sziget az Atlanti-óceán északi részén, mely a Közép-Atlanti-hátság vízfelszín fölé emelkedő része; egyben az egyik legaktívabb vulkanikus terület a Földön. Mivel az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemezek határán fekszik, nagyon gyakori a földrengés a térségben. A lemezek távolodnak egymástól, gyakorlatilag széttépik a szigetet.

A jelenlegi rengéssorozat február 24-én vette kezdetét a Reykjanes-félszigeten. Többször is előfordultak azóta a Richter-skála szerinti 3-as, 4-es és 5-ös erősségű rengések, melyek gyakran a fővárosig, Reykjavikig is érezhetőek. Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat (Icelandic Meteorological Office) szeizmikus mérőrendszere már több mint 20 000 földrengést regisztrált a sorozat kezdete óta. Az alábbi képen a piros téglalap jelzi a jelenlegi földrengéssorozat helyét.

A Közép-Atlanti-hátság útja Izlandon keresztül (narancs sávok) és a legnagyobb vulkánok (piros). A jelenlegi aktivitást a téglalap jelöli. Kép forrása: Thor Thordarson, Chapman konferencia, 2012. Severe Weather Europe

Mióta a földrengések megkezdődtek, a magma mozgásának is egyre több jele észlelhető. A magmamozgásokra műholdak segítségével következtetnek: a talaj függőleges alakváltozásai utalnak a mélyben zajló folyamatokra. Amennyiben a földfelszín felfelé mozog, magmafelhalmozódást jelezhet.

Az alábbi képen a vulkánok és a hozzájuk tartozó riasztási szintek láthatóak március 7-én. A Krysuvik vulkanikus rendszer esetében a riasztási szintet narancssárgára emelték.

Kép forrása: Icelandic Met Office

A legfrissebb hivatalos jelentés szerint ha kitörés történik, akkor az valószínűleg a Fagradalsfjall és Keilir közötti területen várható. A magma mennyiségének műholdas becslései és egyéb számítások alapján a kitörés nagy valószínűséggel kevés hamuval és lassan mozgó lávafolyammal járna, komoly veszélytől tehát nem kell tartani.

Kép forrása: Icelandic Met Office

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.