Rekord hideget mértek egy zivatarfelhő tetején

2021. március. 29 15:44

2018. december 29-én a NOAA20 műhold, VIIRS szenzora a megfigyelések kezdete óta, a Földön mért legalacsonyabb hőmérsékletet detektálta.

A példa nélküli érték -111 °C volt, amelyet egy zivatarfelhő-rendszer tetején mértek 20,5 kilométeres magasságban. Elsősorban a nyári hónapokban gyakran gyönyörködhetünk magasra törő zivatarfelhőkben. A mi földrajzi szélességünkön azonban még nyáron sem tágul ki a légkör annyira, hogy a zivatarfelhők teteje 15 kilométeres magasság fölé emelkedjen. Erre a legnagyobb lehetőség az egyenlítő térségében adódik, ahol a troposzféra összességében a legmelegebb, ezáltal az alsó légkört ott tapasztalhatjuk meg leginkább kitágult állapotában.

A rekord is ebben a térségben született, a Csendes-óceán délnyugati területei felett, az egyenlítő közelében, 400 kilométerre Nauru szigetétől. A zivatarfelhő annyira erőteljes volt, hogy fejlődése nem állt meg a troposzféra tetejénél a tropopauzánál, hanem benyúlt a sztratoszféra alsóbb rétegeibe. Ilyen rendkívüli események vulkánkitörések, illetve légköri atomrobbantások alkalmával szoktak előfordulni. Az éghajlatváltozás hatására azonban a légkör “normál” állapotában is jobban kitágul, ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a zivatarfelhők még magasabbra nyúljanak. A változásnak azonban nem csak a rekord alacsony felhőtető hőmérséklet az eredménye, hanem a zivatarfelhőben létrejövő jégszemek nagyobbra nőhetnek és a csapadéktevékenység is intenzívebb lesz, ezáltal többször alakulnak ki villámárvizek, sárlavinák a szárazföldi területeken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.