Programötletek a Föld napjára

2021. április. 22 7:03

Idén harmincegyedik alkalommal rendezik meg hazánkban a Föld napját, mellyel a Föld természeti értékeinek megóvására hívják fel a figyelmet. 2021-ben kiemelt téma a biológiai sokféleség megőrzése.

Hazánkban 1990 óta rendezik meg a Föld napját, melyet a világ 175 országában ünnepelnek. A nemzetközi rendezvénysorozat 51 éves múltra tekint vissza, az ENSZ azonban 2009-ben nyilvánította hivatalosan is április 22-ét a “Földanya Nemzetközi Napjá”-vá. Bár a COVID-19 pandémia már második éve írja át az ünneplés szokásait, idén számos lehetőségünk adódhat a megemlékezésre.

A Föld napja alkalmából virtuális túrák, online játékok, színes bemutatók, gondolatébresztő előadások köré szervezi online programját a Pécsi Tudományegyetem, melyhez bárki csatlakozhat az előzetes regisztrációt követően. Az esemény 16 órakor veszi kezdetét.

Szabadtéri és online programokat szervez a Füvészkert. Regisztrációhoz kötött játékban vehetünk részt, a feladatokat az állomások felkeresésével, az ott található információk alapján lehet elvégezni. A járványügyi intézkedések betartására nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők.

Két hetes kihívással, lépésről lépésre formálhatjuk életmódunkat zöldebbé a Föld Napja Alapítvány segítségével. A kihíváshoz itt lehet csatlakozni.

Ingyen utazhatnak Budapest tömegközlekedési eszközein a jogosítvánnyal rendelkezők a Föld napján. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felhívásának célja egy élhetőbb, kevésbé zsúfolt, tisztább levegőjű, környezetbarát város gondolatának felvetése.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás