Bemutatták, milyen lenne egy beporzók nélküli világ 2050-ben

2021. május. 04 13:47

Az Európai Bizottság projektje megmutatja, hogy beporzók nélkül az élelmiszerellátásunk is veszélybe kerülhet.

Látványos virtuális valóság (VR) élménnyel igyekeznek felhívni a figyelmet ökológusok és építészek, hogy valós és nagy a veszélye annak, hogy az ember kipusztítja a Földről a beporzást végző rovarokat – írja az Euronews.

Miközben a földi élet körforgásának alapját jelentik a beporzók, csak az utóbbi években kezd közbeszéd tárgya lenni, hogy az emberi tevékenység okozta környezetszennyezés mennyire veszélyezteti e fajok létét.

Getty Images

Ha eltűnnnek a beporzást végző élőlények a Földről, először az élelmiszerbiztonsági lánc megszakadásán vesszük észre, hogy a természetkárosítás alapjaiban teszi tönkre bolygónkon az életet.

Ökológusok és építészek most összefogtak, hogy az Európai Bizottság támogatásával létrehozott projektben megmutassák, milyen lenne a beporzók nélkül a földi élet, melynek eredményeként megalkották a virtuális valóságban élményszerűen tanulmányozható Pollinator Parkot (Beporzópark).

Az Euronews beszámolója szerint az interaktív élmény 2050-ben játszódik, amikorra az ökológiai válság kisemmizi a Föld élőilágát, és a beporzó rovarok eltűnnek. A látogatók a futurisztikus farm különböző helyszíneit járhatják végig. A látványos, de zárt létesítmény nyújt biztonságos menedéket a beporzók számára.

Bár jól néz ki, amit látunk, figyelemfelkeltő a látogatók számára, hiszen azt mutatja, hogy a szabadlevegő korlátlan teréhez képest már csak ilyen szűkös létesítményekben történhet a beporzás.Tanja Franotović, az Európai Bizottság egyik szóvivője arra hívja fel a figyelmet, hogy mindezek következményeként az ételek fokozatosan drágulni fognak, kevésbé lesznek természetes eredetükben tápanyagokban gazdagok és sokfélék, és lesz olyan élelmiszer, ami el fog tűnni.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.