Mutatjuk az esti zivatarrendszer legvalószínűbb útvonalát

2021. július. 09 11:46

Átmeneti csapadékszünetet követően a késő délutáni órákban dél felől kiterjedt zivatarrendszer érheti el hazánkat. Térképeken a legfrissebb modelleredmények.

A nagy meleget hidegfront zárja, a légtömegek közötti jelentős hőmérséklet-különbség alkalmas feltételeket teremt zivatarok, akár heves zivatarok kialakulásához. A péntek délelőtti aktivitást átmeneti szünet követi, majd késő délutántól dél felől várhatóan egy kiterjedt zivatarrendszer éri el az országot, amely késő estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A jelenlegi eredmények szerint leginkább az Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti tájain alakulhat ki komolyabb zivatartevékenység, de a rendszer bizonytalan mértékben érintheti a fővárost és az attól nyugatra eső területeket, illetve a keleti, délkeleti határvidéket. A leghevesebb gócokat szélroham (90-100 km/óra, de ezt meghaladó széllökés sem kizárt), jégeső (akár több centiméteres) és felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló több 10 milliméternyi csapadék) is kísérheti. Éjjel egyre inkább a Tiszántúlra helyeződik át a zivatartevékenység.

Az alábbi térképek segítségével órás bontásban szemléltetjük, a legfrissebb modelleredmények alapján hol várható csapadék péntek 16 óra és szombat éjjel 2 óra között.

Az aktuális csapadéktevékenységet megtekinthetik radarképeinken, de érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Péntek, 16 óra

17 óra

18 óra

19 óra

20 óra

21 óra

22 óra

23 óra

Szombat, 0 óra

Szombat, éjjel 1 óra

Szombat, éjjel 2 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.