Norvégiában is beleszagolhatunk a szmogos pekingi utcákba

2017. július. 10 16:23

Bizarr művészeti alkotás készült Norvégiában, mely a világ különböző szennyezettségű városait próbálja kontrasztosan összehasonlítani.

Az alkotók célja az volt, hogy megváltoztassák az emberek látásmódját a környezetszennyezésről és az ehhez kapcsolódó éghajlatváltozásról.

A helyszínen öt egymásba kapcsolódó kupola található. Ezek valójában szennyezés kupolák, mind különböző városok légállapotát utánozzák.

New Delhitől Sao Paoloig, Pekingtől Londonig a művész, Michael Pinsky, körültekintően létrehozta a hőmérsékleti, szag és levegőminőségi viszonyokat.

A látogatók tapasztalhatják az éles kontrasztot a norvég friss levegő és New Delhi forró, nehéz, sűrű, szennyezett levegője között.

A cél az volt, hogy ezen a területen a művészet és tudomány találkozzon.

A kutatók szerint kevés az ilyen vizsgálat, ahol a a művészet viselkedésre gyakorolt hatását vizsgálják. A végeredménytől pedig azt várják, hogy a száraz tudományos magyarázatok, politikai döntések helyett az emberekhez a művészet nyelvén lehet beszélni, így lehet közel kerülni hozzájuk, egy magasabb érzelmi szinten.
Míg a fejlett országokban mindenki viszonylag tiszta levegőjű városokban él, Kínában és Indiában a levegőben található méreganyagok mérgezik az embereket, amit az ipar bocsát ki.
A szennyezett búrákban sétálva világossá válik , hogy ezek a világok nem függetlenek egymástól.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.