Amerika eltörli az évi két óraállítást

2022. március. 19 18:48

Az Egyesült Államok Szenátusa kedden olyan jogszabályt fogadott el, amely 2023-tól állandósítja a nyári időszámítást, véget vetve az évente kétszeri óraátállításnak.

Az Európai Unióban már évekkel ezelőtt úgy szavazott az emberek többsége, hogy vezessék ki a tavaszi és őszi óraállítást. A koronavírus járvány miatt azonban ez a kérdés háttérbe szorult, azóta sem történt meg az óraállítás eltörlése. Az Egyesült Államok Szenátusa ezzel szemben, március 15-én egyhangú szavazással fogadta el a “napfényvédelmi törvénynek” nevezett intézkedést. A képviselőháznak, amely bizottsági meghallgatást tartott az ügyben, még el kell fogadnia a törvényjavaslatot, mielőtt Joe Biden elnökhöz kerülhet aláírásra. A Fehér Ház egyelőre nem közölte, hogy Biden támogatja-e azt. Nancy Pelosi képviselőházi elnök szóvivője nem volt hajlandó megmondani, hogy támogatja-e az intézkedést, de azt mondta, hogy alaposan megvizsgálja azt.

Marco Rubio szenátor, a törvényjavaslat egyik előterjesztője elmondta, hogy a légitársaságok és a műsorszolgáltatók hozzájárulása alapján a támogatók egyetértettek abban, hogy a változtatásra csak 2023 novemberében kerül sor. A változtatás lehetővé tenné, hogy a gyerekek délutánonként tovább játszhassanak a szabadban, és csökkentené a szezonális depressziót a támogatók szerint.

“Tudom, hogy nem ez a legfontosabb kérdés, amellyel Amerika szembesül, de ez az egyik olyan kérdés, ahol nagy az egyetértés” – mondta Rubio. “Ha ezt elintézhetjük, nem kell többé ezt a hülyeséget csinálnunk. Elnézést a szójátékért, de ez egy olyan ötlet, amelynek eljött az ideje” – tette hozzá.

A Kisboltok Országos Szövetsége ellenzi a változtatást, és ebben a hónapban azt üzente a Kongresszusnak: nem szabad, hogy a gyerekek sötétben járjanak iskolába.

Vasárnap az Egyesült Államok nagy részében újraindult a nyári időszámítás, egy órával előrelépve, novemberben pedig folytatja a téli időszámítással. 2015 óta körülbelül 30 állam vezetett be jogszabályt az évente kétszeri óraátállítás megszüntetésére, néhány állam pedig csak akkor javasolja ezt, ha a szomszédos államok is ezt teszik.

A Ház Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottsága a múlt héten meghallgatást tartott a témában, ahol Frank Pallone képviselő, a bizottság elnöke a következőket mondta: “Úgy tűnik, hogy az egy óra alvás elvesztése napokig hatással van ránk. Ez szintén pusztítást okozhat gyermekeink és házi kedvenceink alvási szokásaiban.”

Pallone támogatja az óraátállítás megszüntetését, de nem döntötte el, hogy a nyári vagy a téli időszámítást támogassa-e állandó választásként.

A meghallgatáson Beth Malow, a Vanderbilt Sleep Division igazgatója azzal érvelt, hogy a nyári időszámítás megnehezíti a reggeli éberséget, és azt mondta, hogy „olyan, mintha az évből csaknem nyolc hónapig rossz időzónában élnénk”.

Pallone egy 2019-es közvélemény-kutatásra hivatkozott, amely szerint az amerikaiak 71 %-a nem szeretné többé évente kétszer átállítani az órát.

A támogatók szerint a változtatás megakadályozhatja az autóbalesetek számának enyhe növekedését, amely jellemzően az időállítások körül következik be, és rámutatnak azokra a tanulmányokra, amelyek a szívrohamok és a szélütések arányának kismértékű növekedését mutatják, nem sokkal az időállítás után. Azzal érvelnek, hogy az intézkedés segíthet a vállalkozásoknak, például a golfpályáknak, amelyek több esti nappali fényt tudnának hasznosítani.

“Valós kihatással van gazdaságunkra és mindennapi életünkre” – mondta Ed Markey szenátor, egy másik vezető szponzor.

Az 1918-as első próbálkozást követően az 1960-as évek óta a nyári időszámítás az Egyesült Államokban szinte mindenhol érvényben van. A második világháború alatt egész évben a nyári időszámítást használták, majd 1973-ban újra bevezették az energiafelhasználás csökkentésére.

A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy Arizona és Hawaii, amelyek nem tartják be a nyári időszámítást, a téli időszámítás mellett maradjanak, valamint Amerikai-Szamoa, Guam, az Északi-Mariana-szigetek, Puerto Rico és az Egyesült Államok Virgin-szigetei is így fognak tenni.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.