Vannak helyek, ahol még az itthoninál is súlyosabb az aszály

2022. március. 23 17:53

Az éghajlatváltozás következtében rekord kevés csapadék hullott az elmúlt években Chile középső részén. Emiatt a hatalmas Peñuelas-tó sivatagszerű tájjá változott.

A Peñuelas-tó a Chile középső részén fekvő Valparaíso régió egyik fő vízforrása. Az elmúlt 12 csapadékszegény év során, amely 2021 „legszárazabb telében” tetőzött, szinte teljesen kiszáradt. A Peñuelas medrét most több ezer tilápia és ponty csontváza borítja. Egyes madárfajok azonban, mint például a sirályok, kárókatonák, keselyűk és mocsári madarak, még életben maradhatnak a kis vízben.

Kép forrása: AFP

A Valparaíso Sanitation Company legfrissebb jelentése szerint a Peñuelas vízmennyisége már csak 170.000 m3, ami az eredeti, 95 millió m3-es kapacitás 0,2 %-ának felel meg.

Az olyan tározókban, mint a Peñuelas, nedves és száraz évek követik egymást, de amikor a csapadék mennyisége 12 éve folyamatosan az átlag alatt van, a tározónak nincs esélye újra megtelni. Így évről évre csökken a vízszintje – mondta James McPhee, a Fejlett Víztechnológiai Központ (CAPTA) igazgatója az AFP-nek.

A Peñuelas-tó és a Los Aromos a fővárostól, Santiago-tól 120 kilométerre nyugatra fekvő Valparaíso régió csaknem kétmillió lakosának biztosít vizet.

Kép forrása: AFP

A Vízügyi Igazgatóság (DGA) szerint Chile 8,5 millió lakosát (Chile lakosságának 47,5 %-a) szárazság és vízhiány sújtja jelenleg.

A hatóságok arra törekszenek, hogy csökkentsék az aszálynak az emberek életére gyakorolt ​​hatását azáltal, hogy engedélyezik a felszíni vagy felszín alatti vizek kitermelését, és tartályhajókkal osztják el a vizet a vidéki területeken, ahol gyakoriak és súlyosak az aszályok, valamint optimalizálják a mezőgazdasági tevékenységek vízfogyasztását is.

„Nem tudunk több esőt létrehozni vagy havat felhalmozni, ezért lépéseket kell tenni a jobb vízgazdálkodás érdekében” – mondta Cristián Núñez, a DGA tisztviselője.

Raúl Cordero, a Santiago Egyetem klímaváltozási szakértője szerint Chile középső és déli régióiban, valamint a déli féltekén lévő Új-Zélandon és Madagaszkáron az elmúlt hónapokban harmadával kevesebb eső esett, mint az elmúlt 40 évben szokásos átlag.

„Nagyon valószínű, hogy a száraz telek gyakoribbá válnak a globális felmelegedés következtében” – figyelmeztetett Cordero. „Több megoldásra van szükségünk, mint például a tengervíz sótalanítása, a vízadó rétegek feltárása a törött kőzetekben, valamint a maradék, szennyvíz vagy szürkevíz olyan helyzetekben való újra felhasználása amikor hosszabb ideig kedvezőtlenek a csapadékviszonyok”.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás