Intenzív zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. június. 08 11:13

Szerdán és csütörtökön is nagy területen kedvezők a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához, amelyeket felhőszakadás, viharos szél és jégeső kísérhet.

Szerdán napközben ismét nagyobb területen alakulnak ki zivatarok, erre kisebb esély a Tiszántúl északkeleti és délkeleti részein, valamint a Dunántúl nyugati területein van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk teljes területére a szerdai napra vonatkozóan. Felhőszakadás miatt Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka és csütörtökön többfelé, több hullámban valószínűek zivatarok, csütörtök napközben a Nyugat-Dunántúlon már kisebb eséllyel lehet dörgés, villámlás. A legintenzívebb cellákat elsősorban felhőszakadás (általában 25-40 milliméter, de csütörtökön a Dunántúl középső és keleti részein lokálisan akár 50 milliméter is hullhat) kísérheti. Néhol jégeső (általában 1-2 centiméteres átmérő) és viharos (60-70 km/órát elérő) széllökés is előfordulhat. Csütörtök délutántól az Alpokalján az északira forduló szelet zivatar kialakulása nélkül is viharos (~60-70 km/h) lökések kísérhetik.

Csütörtökön az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok várható kialakulása miatt. Zala és Vas megye kivételével felhőszakadás előfordulása miatt is elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.