Teljesen kiszáradt a népszerű magyar horgásztó

2022. július. 05 15:48

A hosszú napok óta tartó kánikula egyre jobban felszínre hozza azt, hogy Magyarországon évek óta több látható jele is van a globális felmelegedésnek.

Erről tanúskodik a Baranya megyei Bicsérd központjában egykor elterülő tó is, mely két esztendővel ezelőtt kiszáradt – írja a Bama.hu.

A bicsérdi vízfolyás 10 kilométeres szakasza apadt el, ezért nincs víz a horgásztóban, amely egykor rendszeresen szolgált hátteréül a különböző rendezvényeknek, sőt hozzátartozóan még szökőkútrendszert is működtettek. Baranya megyében sajnos nem egyedi esetről van szó, hiszen a környéken 10 horgásztó jutott hasonló sorsra.

Fotó: Getty Images – a kép csak illusztráció.

A források és patakok eltűnése a csapadék és a téli hómennyiség hiánya miatt alakult Vér József polgármester szerint. A tó megvalósításához és működtetéséhez 8–10 pályázatot használtak már fel.

Az anyagi kár felbecsülhetetlen, csak pályázatok útján több mint 120 millió forintba került a beépítés, ez óriási veszteséget okoz. A tó környékén tartandó rendezvények, horgászversenyek, szigeti esküvők, főzések, családi napok lehetősége a szép környezet a vízhiány miatt megváltozott. A halállományt lehalászták. A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége is értesült a problémáról, de megoldást nem tudnak javasolni – mondta el a lapnak a polgármester.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.