Egyre nagyobb területen súlyos fokú az aszály hazánkban

2022. július. 18 14:15

Ijesztő méreteket öltött a szárazság hazánkban. A talaj felső 100 centiméteres rétegéből többfelé akár 150 milliméter eső is hiányzik.

Nem bővelkedik csapadékban az idei év. Az elmúlt hónapok többségében a megszokottnál jóval kevesebbel kellett beérjük – kivétel ez alól az április, és hazánk nyugati felén a június. Ugyanakkor a Dunántúlra érkező júniusi, jelentős csapadék is mára egyre kisebb területen biztosít elégséges nedvességet, az aszállyal sújtott területek kiterjedése folyamatosan növekszik, már a Dunántúl keleti és északi részén, valamint a középső országrészben is egyre többfelé tapasztalható nagyfokú vagy súlyos aszály. Gyakorlatilag nem találunk a térképen olyan területet, ahol ne lenne szükség az éltető esőre.

A tél folyamán, illetve tavasszal sem töltődtek fel a talajok, így most a fél méternél mélyebb talajrétegek is szárazabbak mint az elmúlt évek nyarain. A legnagyobb szárazság hazánk keleti tájait, leginkább az Alföldet sújtja. Az 50 és 100 centiméter közötti talajréteg nedvességtartalma a Dunától keletre és a Dunántúl északi felén is sokfelé az 50%-ot sem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom arányában. A mélyebb talajrétegekben ilyen alacsony nedvességtartalomra nem volt példa az elmúlt években június végén illetve július elején – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A talaj felső 100 centiméteres rétegéből többfelé akár 150 milliméter csapadék is hiányzik.

A következő időszakban sem valószínű jelentős, nagy területet érintő, áztató eső érkezése. Tovább száradnak a talajok, fokozódik az aszály, és immár a Dunántúlon is egyre nagyobb területet érint a szárazság.

Aszálytérkép:

Vízhiány a talaj felső 50 centiméteres rétegében:

Vízhiány a talaj felső 100 centiméteres rétegében:

Térképek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.