Felhőszakadásra és zivatarokra figyelmeztetnek keleten

2022. augusztus. 29 11:28

Az elmúlt napokhoz képest már csökken a zivatarhajlam, de hétfőn a keleti, kedden pedig a déli megyékben helyenként még megdörrenhet az ég.

Hétfőn napközben ismét labilizálódik a légkör, és eleinte az északi, északkeleti megyékben, majd az Alföldön alakulhatnak ki szórványosan zivatarok (kisebb eséllyel és számban a Dunántúl legdélebbi részein is megjelenhetnek). Az egyes cellákat intenzív csapadék (akár 10-20 milliméter, Északi-középhegységben akár 20-30 milliméter), erős széllökés (45-70 km/óra) és jégeső (1-2 centiméter) kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre, a Dunától keletre fekvő területekre, valamint Baranya megyére. Felhőszakadásra a Dunától keletre fekvő területeken figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjszaka folyamán főként az Alföld keleti, délkeleti részén lehet helyenként zivatar kialakulására számítani, várhatóan a fent említett kísérőjelenségek nélkül. A keddi nap során főként a Dunántúl délkeleti területein, illetve a déli határ mentén alakulhat ki helyenként zivatar. Kedden a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.