Mutatjuk, hogyan árasztja el a hideg levegő hazánkat

2022. szeptember. 13 6:13

Mindössze átmeneti a kellemesen meleg, késő nyári idő, péntektől kezdődően jelentős átalakuláson megy keresztül időjárásunk. Akár 10-12 fokos lehűlés és komolyabb esőzés is érkezhet a hét utolsó napjain.

A kontinensünktől nyugatra örvénylő, mára ciklonná szelídült Danielle ex-hurrikán előoldalán meleg levegő áramlik Nyugat-Európa térségébe, szeptemberi hőhullámot eredményezve a nyugati tájakon. Cordobában 40,5 fokig emelkedett a hőmérséklet vasárnap, de több helyen mértek 39 fokos meleget a területen.

A következő napokban hazánkban is melegedés zajlik, de nálunk nem kell 40 fokos hőségtől tartani – ugyanakkor több helyen mérhetünk majd 30 fokot. A késő nyári idő péntekre tovatűnik, csütörtökön ugyanis a hullámzó front hideg oldalára kerülünk, észak felől megnyílik az út a hideg légtömegek számára a kontinens belseje felé, így hazánkban is jelentős lehűlés várható. Szombatra 9-12 fokkal is hidegebb lehet a hét közepéhez képest és többfelé jelentősebb csapadék is hullhat. A hétvégén az ország döntő részén 20 fok alatti maximumhőmérsékletre kell számítani. A jövő hét első napjaiban is érkezik utánpótlás a hideg levegőből, így a megszokottnál több fokkal hidegebb idő is kitart.

Az alábbi térképeken a legfrissebb modelleredmények alapján a hideg légtömegek térnyerését mutatjuk be szerdától  jövő hét szerdáig.

Szerda, 12 UTC

Csütörtök, 12 UTC

Péntek, 12 UTC

Szombat, 12 UTC

Vasárnap, 12 UTC

Jövő hét hétfő, 12 UTC

Jövő hét kedd, 12 UTC

Jövő hét szerda, 12 UTC

térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.