Az ország nagy részén zivatarokra figyelmeztetnek, keleten heves zivatar is lehet

2022. október. 01 12:22

Szombaton az Észak-Dunántúl kivételével még nagy területen kedvezők maradnak az időjárási feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

Szombaton napközben az eső, zápor mellett leginkább az ország délkeleti felén, illetve a középső tájakon zivatarok is várhatók. A Dél-Dunántúlon és az Alföldön intenzív zivatarok is kialakulhatnak rövid idő alatt 20 millimétert meghaladó csapadékkal, viharos széllel, illetve jégesővel. Legjobb eséllyel előbb a Dunántúl délkeleti részén (Tolna, Baranya), majd a Dél-Alföldön, illetve a Tiszántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak 80 km/óra feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel. A hevesebb zivatarok este kelet felé elhagyhatják térségünk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Hajdú-Bihar és Békés megyére másodfokú, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap az alkalmazott kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

A megerősödő északnyugati szelet vasárnap több helyen viharos közeli lökések kísérhetik.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.