Látványos égi jelenség: hamarosan érkezik a Geminidák meteorzápor

2022. december. 02 17:39

Több szépség is a szemünk elé tárulhat december során. Mutatjuk, mikor érdemes figyelni az égboltot az év utolsó heteiben.

Érdemes lesz az égre tekintenünk az év utolsó heteiben, több különleges jelenséget is megfigyelhetünk. Az alábbiakban a szabad szemmel is látható eseményeket gyűjtöttük össze.

A teljes hónap során látható a Földhöz közel kerülő, ragyogó vöröses-narancsos égitest, a Mars. A vörös bolygó december 8-án jut szembenállásba (földi nézőpontból a Nappal éppen egy vonalban, átellenes oldalon látható), eléri legnagyobb látható fényességét. Ráadásul 8-án telihold is lesz, mely egy óra hosszára elfedi a Marsot; a különleges égi jelenség hazánkból, tiszta égbolt esetén reggel 6:00 és 7:00 között figyelhető meg december 8-án.

December 14-én tetőzik az év legjelentősebb meteorzápora, a Geminidák. A nagy számban érkező, világos, színes meteorok és tűzgolyók gyönyörű látványt adhatnak az égbolton. Idén már kora estétől érdemes az égre tekinteni, ugyanis holdkeltét követően (21:45) a Hold fényessége zavarja majd a megfigyelést. Óránként akár 40 meteort is láthatunk, számosságuk pedig óráról órára nő. A Geminidák meteorraj a 3200 Phaethon nevű kisbolygóhoz tartozó törmelékek árama, mely 1,4 évente kerüli meg a Napot.

A szabad szemmel megfigyelhető eseményeken túl, december folyamán több üstökös is látható távcsővel. Haladóknak, közepes távcsővel rendelkező hobbi csillagászoknak készített összefoglalót a Magyar Csillagászati Egyesület a hónap során megfigyelhető látványosságokról.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.