Soha nem használt annyi szenet az emberiség, mint az idei évben

2022. december. 18 11:51

Az éghajlatváltozás gyors lépéseket követelne meg a fosszilis energiahordozók felhasználása terén. Úgy tűnik azonban, hogy a szénfelhasználás még mindig növekszik.

Az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség) új jelentése szerint a világ szénfogyasztása 2022-ben csak kismértékben fog növekedni, de elegendő mértékben ahhoz, hogy az energiaválság közepette történelmi csúcsra emelkedjen – derül ki az IEA új jelentéséből, amely előrejelzése szerint a világ szénfogyasztása hasonló szinten marad a következő években. Ez a tiszta energiára történő átállás erőteljes hiányát mutatja.

Az IEA szénágazatról szóló legfrissebb éves piaci jelentése szerint a globális szénfelhasználás 1,2 %-kal nő 2022-ben, és először haladja meg a 8 milliárd tonnát egyetlen év alatt, és megdönti a korábbi, 2013-ban felállított rekordot. A jelenlegi piaci trendek alapján a jelentés előrejelzése szerint a szénfogyasztás 2025-ig változatlan marad ezen a szinten, mivel a fejlett országok szénfogyasztásának csökkenését ellensúlyozza a feltörekvő ázsiai gazdaságok továbbra is erőteljes kereslete. Ez azt jelenti, hogy a szén továbbra is a globális energiarendszer legnagyobb szén-dioxid-kibocsátási forrása lesz.

 

A 2022-ben várható szénkereslet nagyon közel áll az IEA egy évvel ezelőtt közzétett előrejelzéséhez, még akkor is, ha a szénpiacokat azóta számos, egymással ellentétes erő rázta meg. A globális energiaválság közepette megemelkedett földgázárak a szénre való nagyobb támaszkodáshoz vezettek az energiatermelésben, a lassuló gazdasági növekedés ugyanakkor csökkentette a villamosenergia-keresletet és az ipari termelést – a megújuló energiaforrásokból történő energiatermelés pedig új rekordra emelkedett. Kínában, a világ legnagyobb szénfogyasztójánál a hőhullámok és az aszály megnövelte a szénenergia-termelést a nyár folyamán, még akkor is, ha a szigorú Covid-19 korlátozások lelassították a keresletet.

„A világ a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csúcsához közeledik, és a szén lesz az első, amely csökkenni fog, de még nem tartunk itt” – mondta Keisuke Sadamori, az IEA energiapiaci és biztonsági igazgatója. „A szén iránti kereslet makacs, és valószínűleg minden idők legmagasabb szintjét fogja elérni idén, ami növeli a globális kibocsátást. Ugyanakkor számos jel mutat arra, hogy a mai válság felgyorsítja a megújulók, az energiahatékonyság és a hőszivattyúk elterjedését – ez pedig mérsékli a szénkeresletet a következő években. A kormányzati politikák kulcsfontosságúak lesznek a biztonságos és fenntartható előrehaladás biztosításában.”

A nemzetközi szénpiac 2022-ben is feszes maradt, és az energiatermelés iránti szénkereslet új rekordot döntött. A szén ára márciusban, majd júniusban soha nem látott szintre emelkedett, amit a globális energiaválság okozta feszültségek, különösen a földgázárak kiugrása, valamint a kulcsfontosságú nemzetközi beszállító Ausztrália kedvezőtlen időjárási körülményei nyomtak. Európa, amelyet erősen érintett az oroszországi földgázáramlás meredek csökkenése, immár második éve folytatja szénfogyasztásának növelését. 2025-re azonban az európai szénkereslet várhatóan a 2020-as szint alá csökken.

A világ három legnagyobb széntermelője – Kína, India és Indonézia – 2022-ben mind megdönti a termelési rekordokat. A jelentés azonban megjegyzi, hogy a magas árak és a széntermelők számára kedvező árrések ellenére nincs jele az exportvezérelt szénprojektekbe történő beruházások növekedésének. Ez a befektetők és a bányászati ​​vállalatok óvatosságát tükrözi a szén közép-, és hosszú távú kilátásaival kapcsolatban.

Az előrejelzések szerint a szén iránti kereslet a következő években csökkenni fog a fejlett gazdaságokban, mivel a megújuló energiaforrások egyre inkább kiszorítják azt a villamosenergia-termelésből. Ázsia feltörekvő és fejlődő gazdaságai azonban arra készülnek, hogy növeljék a szénfelhasználást, hogy elősegítsék gazdasági növekedésüket, még akkor is, ha több megújuló energiát adnak hozzá. A világ legnagyobb szénfogyasztójának számító kínai fejlesztéseknek lesz a legnagyobb hatása a következő években a globális szénkeresletre, de jelentős lesz India is.

Az IEA november 15-én közzétett különjelentése a “Coal in Net Zero Transitions” témájában az eddigi legátfogóbb elemzést nyújtja arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a globális szénkibocsátást kellően gyorsan le lehessen csökkenteni ahhoz, hogy a nemzetközi éghajlat-politikai célok elérjék, miközben támogatják az energiabiztonságot és a gazdasági növekedést.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Egy mediterrán ciklon hoz nedvesebb léghullámokat.

A légnyomás emelkedik