Az utóbbi nyolc év a valaha mért legmelegebb időszak volt a Földön

2023. január. 13 14:21

A Meteorológiai Világszervezet legfrissebb elemzése alapján sokkal komolyabb erőfeszítésre van szükség az emberiség részéről az éghajlatváltozás megfékezéséhez.

Rangos nemzetközi adatbázisok elemzése alapján az elmúlt nyolc év egyben a legmelegebb nyolc év volt a Földön a mérések kezdete óta, tette közzé a Meteorológiai Világszervezet (WMO; World Meteorological Organization). Mindezért a légkört fűtő üvegházhatású gázok koncentrációjának drámai növekedése, túlnyomórészt az emberi tevékenység tehető felelőssé.

A globális átlaghőmérséklet a 2022-es év átlagában hozzávetőleg 1,15 Celsius fokkal haladta meg az iparosodás előtti (1850-1900) szintet, ezzel a tavalyi év immár sorban a nyolcadik (2015-2022), mely több mint 1 fokkal túllépi az említett időszak átlagértékét. A Párizsi Megállapodásban rögzített 1,5 Celsius fokos küszöbérték átlépésének valószínűsége vészesen nő.

Az elmúlt években mindannyian megtapasztalhattuk a szélsőséges időjárást: az extrém hőhullámok, az egyre hosszabb aszályos periódusok mind a változó éghajlat hozadékai. A WMO éves jelentése alapján a megfigyelt trendek a jövőben is folytatódni fognak a légkörbe jutó üvegházgázok rekord szintje miatt.

Éves globális átlaghőmérséklet eltérései az iparosodás előtti szinthez képest (1850-1900 közötti időszak átlagértéke) a vizsgált adatbázisok mért értékei alapján. Forrás: WMO

Forrás: World Meteorological Organization

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kedden érkezik a következő front. Addig nem kell fronthatásra számítani.
A sok eső és a lehűlés miatt jelentősen csökkent a pollenszórás.

A légnyomás csökken.