Egy tonna szén elégetése nem egyenlő egy tonna új fával!

2023. április. 17 10:10

Az éghajlatváltozás legrosszabb részének elkerülése a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének és elégetésének leállítását jelenti. A pénzügyi ellentételezések (karbon kvóták) nem mentenek meg minket.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével a légkörbe pumpált egy tonna szén-dioxid nem azonos egy újonnan telepített erdő fatörzseiben tárolt egy tonna szén-dioxiddal. A szénben, gázban és olajban található szén rendkívül hosszú ideig biztonságosan nyugodt a föld alatt. De amikor a fák visszaszívják a szén-dioxidot a légkörből, csak rövid ideig tárolhatják azt.

Egyszerűen nem lehet megkerülni. Az éghajlatváltozás legrosszabb eseményeinek elkerülése a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének és elégetésének leállítását jelenti. Az ellentételezések nem mentenek meg minket. Valójában az ellentételezések korlátlan használata még több kibocsátást eredményezhet, ha a szén- és gáztársaságok „kiegyenlítik” a kibocsátásokat és felpörgetik az exportot.

 

Miért nem bízhatunk a természetben, hogy kivonja a szén-dioxidot a levegőből?

2023-ban sok döntéshozó még mindig úgy gondolja, hogy megfelelően tudjuk ellensúlyozni a kibocsátásokat. Minden bizonnyal egyszerűbb lenne, ha folytathatnánk a fosszilis tüzelőanyagok elégetését és erdőültetéssel ellensúlyozhatnánk azokat. De nem megy. Egyszerűen nem lehetséges teljesen „kiegyenlíteni” a szén, olaj és gáz elégetése során keletkező több milliárd tonnányi üvegházhatást okozó gázt az erdők területének növekedésével, a talaj széntartalmának növelésével vagy egyéb intézkedésekkel.

Ennek az az oka, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során felszabaduló szén-dioxid alapvetően különbözik attól, ahogy a szén a föld felett, a fákban, a vizes élőhelyeken és a talajban raktározódik.

A szén mindenhol megtalálható a Földön – a légkörben, az óceánban, a talajban, minden élőlényben, valamint a kőzetekben és az üledékekben. A szén folyamatosan cserélődik a légkör és az óceán felszíne között. Ezek a folyamatok együtt alkotják a Föld „aktív” szénciklusát.

Amikor fosszilis tüzelőanyagokat égetünk, több millió évre elzárt szenet szabadítunk fel és hatalmas mennyiségű szenet pumpálunk az aktív szén körforgásába. Ez nagyon egyértelműen megváltoztatja a szén egyensúlyát a Föld rendszerében, gyorsabban, mint valaha a Föld geológiai történetében. A fák ültetése nem zárja el újra a szenet mélyen a föld alatt. Ehelyett a bevezetett fosszilis szén az aktív szén-ciklus része marad.

A problémát súlyosbítja, hogy a szárazföldön tárolt szén nagy része nem marad tárolva. Az erdőket könnyen elpusztíthatják tűzesetek, betegségek, árvizek és aszályok, amelyeknek a száma az éghajlatváltozással együtt növekszik.

 

Az ellentételezés az utolsó lehetőség – semmi több

E problémák ellenére az ellentételezéseknek továbbra is kis szerepük lesz. Egyes kibocsátásokat jelenleg nem lehet elkerülni vagy csökkenteni, mivel az olyan iparágakban, mint az acélgyártás, az alacsony kibocsátású technológiák még mindig terjednek. De ezeket az ellentételezéseket szigorúan korlátozni és idővel fokozatosan csökkenni kell, mivel a valódi kibocsátáscsökkentés lehetőségei fejlődnek és gyorsan skálázódnak.

Sajnos az ellentételezések kifizetése az első és egyetlen dolog, amit sok nagyvállalat tesz a káros kibocsátása miatt.

Ha megengedjük a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatoknak, hogy korlátlanul ellensúlyozzák kibocsátásaikat, akkor a szokásos üzletmenetet folytatják, vagy akár kiterjesztik tevékenységüket. Ez viszont jelentősen több kibocsátást jelent majd, például amikor az ausztrál fosszilis tüzelőanyagokat a tengerentúlon égetik el.

 

Vezetőinknek el kell kerülniük az ellensúlyozó csapdát

Ausztráliában évtizedekig tartott, de végre túl vannak az éghajlatváltozás tagadásán, talán a példátlan tűzesetek és áradások miatt. Vezetőik azt mondják, hogy most a megoldások kereséséről van szó. Nos, az ellentételezés nem megoldás. Semmi sem helyettesítheti a fosszilis tüzelőanyagok rutinszerű égetésének tényleges megszüntetését.

Mindannyian azt szeretnénk, hogy kényelmes életünk minimális változással folytatódjon. Úgy tűnik, az ellentételezések ezt biztosítják. De valójában csak a mi bűntudatunkat és felelősségünket ellensúlyozzák. Nem tudják megoldani azt a központi problémát, hogy minden évben további 33 milliárd tonna szén-dioxidot juttatunk a légkörbe fosszilis tüzelőanyagok elégetésével.

A légkör nem reagál a jó szándékra vagy az okos tervekre. Csak az üvegházhatású gázok mennyiségére reagál, amelyek egyre több hőt zárnak be.

Az, hogy Ausztrália mit tesz, nagyban befolyásolja a világ klímaválság kezelésére tett erőfeszítéseit. Ha Ausztrália lesz az első olyan jelentős fosszilis tüzelőanyag-exportőr, amely tiszta energia nagyhatalomként fogadja el a jövőt, bebizonyítja, hogy ez lehetséges – és olyan előnyökkel jár, mint az új iparágak, a tisztább levegő és az energiabiztonság.

Először azonban le kell mondanunk a megvalósíthatatlan álmokról. Az egyetlen dolog ami számít, az a kibocsátás csökkentése.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.