Különösen intenzív volt idén a sarki fény Új-Zélandon

2023. március. 29 12:50

A sarki fények különösen élénkek voltak most márciusban Új-Zélandon. A fotósok akár éjszakákat is a szabadban töltenek, hogy elkészíthessék a tökéletes képet a nem mindennapi égi jelenségről.

Az égbolton úszó zöld és rózsaszín fénypatakok különösen élénkek voltak az elmúlt időszakban Új-Zéland éjszakai égboltján. Sokan voltak, akik egész éjjel ébren maradtak és a szabadban sátraztak, hogy elkészíthessék a tökéletes fényképet a nem mindennapi jelenségről – írja a BBC.

A déli és az északi sarki fény akkor látható, amikor a felső légkörbe töltött részecskék hatolnak be. Amikor ezek az elektronok ütköznek a Föld légkörében található gázokkal, fényt bocsátanak ki. Az északi féltekén a jelenséget Aurora Borealisnak hívják, míg délen Aurora Australis néven emlegetik. Nevüket a római hajnalistennőről, Auroráról kapták.

Az Aurora árnyalatait a légkör összetétele határozza meg. Ha több oxigén van a levegőben, akkor zöld és sárga színben pompázik. Ha viszont több nitrogén van a légkörben, akkor a sarki fény színe sötétvöröses vagy kékes hatást kelt.

Felvételt készítenek a déli fényről Új-Zéland felett.
3 fotó megtekintése

Akár három órán át gyönyörködhetünk benne

Egy nyugodtabb esetén a fényjáték akár három órán keresztül is tarthat. A jelenséget többnyire este 10 és hajnal 2 óra között lehet megfigyelni. Márciusban az aurórák leggyakrabban Ausztrália és Új-Zéland déli területein jelennek meg. Múlt héten különösen intenzív volt ez az égi jelenség; a megfigyelők szerint olyan erősek voltak a fények, hogy azokat még északibb területeken is látni lehetett.

A BBC-nek nyilatkozó Richard Zheng, aki a dunedini Brighton Beachen táborozott le,  hogy megfigyelje a jelenséget, szintén arról számolt be, hogy a sarki fény intenzitása sokkal erősebb volt, mint tavaly. A tapasztalt fotósok azt javasolják, hogy aki teljes pompájában szeretné megnézni a sarki fényt, az a városi fénytől távol, sötét helyen várakozzon. Ha lehet, akkor déli kilátással egy dombon vagy egy tengerparton töltse az éjszakát.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.