Az éghajlati végzet sulykolása helyett a remény jobban indítja el a cselekvést

2023. július. 02 15:07

Mennyire hasznos megijeszteni valakit, aki már fél? Az információmegosztás hangszíne nagymértékben befolyásolhatja, hogy az emberek hogyan viszonyulnak hozzájuk.

Amikor az éghajlattal kapcsolatos híreket tesznek közzé, mint például az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi jelentése, gyakran olyan ijesztő címszavak jelennek meg, mint a „végső figyelmeztetés” vagy a „most vagy soha”. Egyes aktivisták ezt a megközelítést „klíma doomism-nak” nevezik, és kritizálják emiatt a médiakiadványokat. Az éghajlati doomizmus az a nézet, hogy az emberiség elvesztette a klímaharcot, és ezzel kapcsolatban tehetetlenséget és szorongást érzünk.

Egy hatalmas globális felmérésben, amelynek eredményeit 2021-ben tették közzé, 10.000 gyermek és fiatal (16-25 év közötti) osztotta meg érzéseit a környezettel kapcsolatban. Az eredmények megdöbbentőek voltak: Brazíliától Franciaországig, Nigériától az Egyesült Királyságig 84 %-uk mondta azt, hogy mérsékelten aggódik az éghajlatváltozás miatt, 59 % pedig nagyon vagy rendkívül aggódik.

Mennyire hasznos megijeszteni valakit, aki már fél? Az információmegosztás hangszíne nagymértékben befolyásolhatja, hogy az emberek hogyan viszonyulnak hozzájuk.

A „harcolj vagy menekülj” biológiai válasz arra vonatkozik, hogyan reagálunk az információkra, beleértve a hírek olvasását is. A kutatások azt mutatják, hogy a félelem növeli egy információ hatását. Minden érzékszervünket megtámadja. Reagálnunk kell. De ha nem kapunk egyértelmű utasításokat arra vonatkozóan, hogyan csatornázzuk be ezt az energiát, nagyobb valószínűséggel próbáljuk elkerülni az információt.

Az 1960-as években a Yale Egyetem szociálpszichológusai kísérletet végeztek a félelmetes történetek döntéshozatalra gyakorolt ​​hatásáról. Megkértek egy tanulócsoportot, hogy olvassanak el egy füzetet a tetanuszfertőzés kockázatairól. Ezután megkérdezték a résztvevőket, hogy szeretnének-e beoltatni magukat ellene.

A szórólapnak négy változata volt, amelyek a betegség leírásában és a betegek esettanulmányaiban a félelem különböző szintjeit közvetítették. Néhányan konkrétabb ajánlásokat fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy hol kapjanak szúrást.

A kutatók nagyfokú félelmet, aggodalmat, sőt hányingert tapasztaltak azoknál, akik a szöveg legdrámaibb változatával találkoztak. Remek, gondolták a kutatók, ezeket az ijedt diákokat biztosan meg fogják szúrni.

A legtöbb diák azonban nem vette a fáradságot, hogy elmenjen a sarkon lévő oltóközpontba. De 15 %-uk igen – ők olvasták el a szórólap azon variációját, amely közvetlen cselekvési utasításokat tartalmazott. Tudták, hogyan találják meg az oltóközpontot, láttak egy térképet, a nyitvatartási időt és egy emlékeztetőt, hogy az oltóanyag ingyenes.

Ez és más tanulmányok azt mutatják, hogy a félelem megvisel minket, hacsak nem kapunk egyértelmű utasításokat a cselekvésre vonatkozóan.

A reményt tettekre kell váltani

Az újságírók arra törekszenek, hogy az általuk leírt híreket, történeteket elterjesszék a közösségi médiában, és az olvasókat az interneten keresztül lekössék.

Az áhítat, a düh és a szorongás érzelmei arra késztetik az embereket, hogy kedveljék, kattintsanak, kommentáljanak és megosszák az adott cikket. Ahogy az egyik interjúalany fogalmazott, a „LOL, WTF és OMG” reakciók „garantált” kattintást eredményeznek. Ha azonban a történet túl szomorú, ehelyett „inaktiválja” az olvasókat, így nagyobb valószínűséggel visszavonulnak, csendben maradnak, és nem osztanak meg vagy kattintanak sokat.

A végzet kimondásánál jobb módok is vannak arra, hogy az éghajlatváltozásról posztoljon a közösségi médiában, hogy cselekvésre ösztönözze az embereket. Mielőtt linket vagy bejegyzést osztana meg a Facebookon vagy Instagrammon, emlékezzen néhány dologra.

1. Segítsen az embereknek látni önmagukat
Az identitás azonosítás az egyik egyszerű módja annak, hogy egy történetet népszerűvé tegyenek. Ha egy történet alanya identitásában hasonló az olvasókhoz – szülő, diák, fia vagy lánya –, az olvasók „láthatják magukat benne”, és jobban kapcsolódhatnak a történethez.

Gondolja át, kit szeretne elérni a bejegyzéssel. Egy 20 éves egyetemi hallgatóról szóló, előfeltételek nélküli, az éghajlattal összefüggő hőségtől súlyosan megszenvedett darab valószínűleg felkelti majd a többi hallgató figyelmét, nem pedig egy általánosabb írás.

2. Oszd meg a kis megoldásokat
Albert Bandura világhírű pszichológus elmagyarázta, hogy az emberek kis lépésekkel önbizalmat szereznek és készségeket fejlesztenek. Ha egyszer elérünk egy apró dolgot, felhatalmazzuk magunkat arra, hogy magasabbra kapaszkodjunk és nagyobb célokat tűzzünk ki magunk elé. Ezt önhatékonyságnak nevezzük.

A koncepció alkalmazható az éghajlati fellépésre is. Az egyéni megoldások áttekintése triviálisnak tűnhet, de nagyszerű módja annak, hogy kiaknázzuk az önhatékonyság erejét. Fontolja meg olyan információk megosztását, amelyek segítik az embereket olyan elérhető lépések megtételében, mint például a használt termékek vásárlása, a több újrahasznosítás, az étrend megváltoztatása és azokra a politikusokra történő szavazás, akik komolyan foglalkoznak az éghajlatváltozással.

3. Maradj pozitív
A kutatások azt mutatják, hogy az eredményekről és megoldásokról szóló képek és történetek elősegítik az önhatékonyság érzését az olvasókban. Az emberek nagyobb valószínűséggel változtatnak viselkedésükön, miután napelemeket látnak a médiában, nem pedig a gyári csőből származó füstöt.

Legyen szó újságíróról, influenszerről, aktivistáról vagy csak rendszeres közösségimédia-felhasználóról, ha olyan történeteket osztunk meg, amelyek inkább a pozitív fejleményeket tárgyalják, mint a pusztulást, nagyobb valószínűséggel készteti az embereket cselekvésre. Egy ijesztő helyzet kezelése azt jelenti, hogy annak legalább egy részét kordában tartjuk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Változékony időjárásra számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon hidegfronti, másutt melegfronti hatással. A frontérzékenyek szervezetét megviselheti ez az időjárási helyzet. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás emelkedik.