Mutatjuk, hol fog esni kedden, óráról órára

2024. május. 06 22:01

Kedden erős gomolyfelhő képződés mellett egyre több helyen alakul ki zápor, illetve zivatar. Egy-egy helyen akár nagyobb mennyiség is lezúdulhat. Térképen mutatjuk a részleteket.

Kedden egy hullámzó front éri el hazánkat, amely előtt egy úgynevezett meleg nedves szállítószalag hozza a csapadékot. Ahogy a neve is mutatja, meleg levegő érkezik, amely nagy nedvességtartalommal bír. A nagyjából 1-3 km széles, de nagyságrendileg 100 km hosszú áramlási zónában jelentős csapadék hullhat.

Délelőttől már erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, így napközben erősen felhős, sőt akár borult időszakokra is számítani kell. Délutánig döntően az ország északkeleti harmadán, majd délutántól már a Dunántúl nyugati és délnyugati, déli részein is több helyen várható zápor, helyenként zivatar. A csapadék kialakulásának módja miatt területileg nagy kontrasztok lehetnek, néhány kilométeres távolságon belül nagyobb mennyiség is hullhat, de teljesen száraz pontok is lehetnek.  

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük a záporok, zivatarok várható útvonalát kedd délután 13 és éjfél között.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hullik csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

12 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.