Világszerte a második legmelegebb márciust hagytuk magunk mögött

2023. április. 09 11:06

Rendkívül meleg idővel telt a március bolygónkon. A mérések kezdete óta csak egyszer regisztráltak ennél forróbb márciust.

A második legmelegebb márciuson vagyunk túl a mérések kezdete óta a világon, az antarktiszi tengeri jég pedig a rekord második legalacsonyabb kiterjedésű volt a Copernicus Climate Change Service (C3S) szerint, amelyet a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) hozott létre az Európai Bizottság megbízásából.

A havi klímaközlemények a globális felszíni levegő hőmérsékletében, a tengeri jégtakaróban és a hidrológiai változókban megfigyelt változásokról számolnak be. Az összes jelentett megállapítás a világ minden tájáról származó műholdak, hajók, repülőgépek és meteorológiai állomások több milliárd mérésének felhasználásával végzett számítógépes elemzéseken alapul.

A WMO (Meteorológiai Világszervezet) a Kopernikusz-adatokat a hat vezető globális adatkészlet egyikeként használja fel saját, a globális éghajlatváltozásról szóló jelentések összeállításához. A WMO április 21-én teszi közzé a Global Climate 2022 helyzetéről szóló jelentést.

A hőmérséklet szélsőségei:

  • Ez a hónap együttesen a második legmelegebb március volt világszerte
  • Dél- és Közép-Európában átlag feletti, Észak-Európa nagy részén pedig átlag alatti volt a hőmérséklet
  • Az átlagosnál jóval melegebb volt az Észak-Afrikát, Délnyugat-Oroszországot és Ázsia nagy részét lefedő hatalmas területen, ahol sok új márciusi hőmérsékleti rekord született.
  • Észak-Amerika északkeleti részén, Argentínában és a szomszédos országokban, Ausztrália nagy részén és az Antarktisz partvidékén is átlagon felüli hőmérséklet volt.
  • Ezzel szemben az átlagosnál sokkal hidegebb volt Észak-Amerika nyugati és középső részén

A tengeri jég legfontosabb eseményei:

  • Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése a második legalacsonyabb volt márciusban a műholdas mérések kezdete óta. 28 %-kal süllyedt az átlag alá, a februári rekordalacsony kiterjedést követően.
  • A tengeri jég koncentrációja jóval az átlag alatt volt a Déli-óceán minden területén.
  • A sarkvidéki tengeri jég kiterjedése 4 %-kal volt az átlag alatt, ami a 4. legalacsonyabb márciusi helyet foglalja el a műholdas adatsorokban, de közel volt a három legalacsonyabb értékhez is.
  • Szemben az átlagosnál alacsonyabb tengeri jégkoncentrációkkal a Jeges-tenger más területein, a Grönlandi-tengeren a koncentráció jóval az átlag felett volt.

A fenti ábrán a havi átlagos antarktiszi tengeri jég kiterjedésének anomáliáinak idősorai láthatók az összes márciusi hónapra vonatkozóan 1979 és 2023 között. Az anomáliákat az 1991-2020 közötti időszak márciusi  átlagának százalékában fejezzük ki. Adatforrás: EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index

A hidrológiai változók legfontosabb eseményei:

  • 2023 márciusában az átlagosnál nedvesebb volt egy nyugattól északkeletig tartó sávban Észak-Európában és Törökország felett.
  • Az átlagosnál szárazabb körülményeket 2023 márciusában az Ibériai-félsziget nagy részén mértek, ahol már erdőtüzek is kialakultak; az Alpokban, Közép-Európa egyes részein, a Balkán keleti részén és a Kaszpi-tenger északnyugati partjainál tapasztalhattunk.
  • Európán kívül 2023 márciusában az átlagosnál nedvesebb idő volt az USA egyes részein, Ázsia több régiójában, Afrika szarván, Új-Zélandon, Észak-Ausztráliában, Dél-Afrika egy részén és Brazíliában. Sok régióban a heves csapadék áradásokhoz vezetett.
  • Az átlagosnál szárazabb idő volt Argentínában, ahol folytatódott a szárazság, Dél-Ausztráliában, Délnyugat-Afrikában és Ázsia egyes részein. Sok esetben ezek a körülmények az átlagosnál melegebb hőmérséklettel jártak.
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás