Óráról órára mutatjuk a zivatarok várható útvonalát

2023. június. 23 9:48

A nap első felében még a napsütés lesz jellemző, délutántól azonban beindul a légkör és potenciálisan károkozó, heves zivatarok is kialakulhatnak.

Hidegfront zárja az idei első hőhullámot, szinte hazánk teljes területén extrém magas a légköri labilitás, mely táptalaja a zivatarok, akár heves zivatarok kialakulásának. Napközben még többórás napsütés várható, majd az egyre intenzívebbé váló gomolyfelhő-képződést követően kezdetben a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok, majd kora estétől nagyobb számban és egyre nagyobb területen várható zivatartevékenység.

A leghevesebb gócokra a legnagyobb esély az ország déli felén mutatkozik. A potenciálisan károkozó zivatarok kísérőjelenségei a nagyméretű jég (általában ~2-4 centiméter, de helyenként akár 5 centimétert meghaladó átmérő), viharos, erősen viharos széllökések (jellemzően ~60-90 km/óra, de helyenként 90-100 km/óra feletti lökések), illetve felhőszakadás (20-50 millimétert is meghaladó csapadék) lehetnek.

A Dél-Dunántúlon, illetve Dél-Alföldön a piros riasztás kiadására is esély van.

A cellák várhatóan rendszerbe szerveződnek és útjukat délnyugatról északkelet felé folytatják az éjszaka folyamán.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük a zivatarok várható útvonalát péntek 17 óra és szombat reggel 7 óra között.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

Térképeken mutatjuk a zivatarok, heves zivatarok útvonalát
15 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.