Helyenként kéthavi eső esett a hétvégén – képválogatás

2023. augusztus. 06 17:34

Villámárvíz, szélvihar és jégeső kísérte a legintenzívebb viharokat az elmúlt napokban. A látványos peremfelhővel érkező heves zivatarok félelmetes, mégis lenyűgöző alkotásai a természetnek.

Mozgalmas napokat tudhatunk magunk mögött. Hullámzó frontrendszer alakította időjárásunkat az elmúlt időszakban, melynek déli ágán mediterrán ciklon képződött. A ciklon előoldalán meleg, egyben labilis, nedves levegő áramlott délnyugat felől hazánk délkeleti, keleti felére, míg északnyugat felől jelentős lehűlés vette kezdetét: 20 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki az ország nyugati és délkeleti részei között pénteken, gyakorlatilag az ősz és a nyár is tiszteletét tette pár száz kilométeren belül.

Péntek késő estétől szombatra virradóan intenzív villámlással, viharos széllel, felhőszakadással és jégesővel kísért zivatarok, heves zivatarok vonultak át több hullámban, melyek számos településen hagytak jelentős viharkárokat maguk után. Fákat csavart ki a szélvihar, utcákat, pincéket öntött el a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső és van, ahol jelenleg is dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán. Szombat hajnalban a legintenzívebb zivatarok Budapest környékén tomboltak, a legerősebb széllökést Budapest Ferihegy állomáson jegyezte az Országos Meteorológiai Szolgálat; a regisztrált 129,6 km/órás érték új országos napi rekord.

Szombaton, napközben a Duna mentén, illetve az ország keleti felén volt aktívabb a légkör, itt újabb zivatarok, helyenként heves zivatarok pattantak ki, míg nyugaton legfeljebb csendes eső formájában hullott csapadék. Keleten több településen is felhőszakadás és viharos széllökések kíséretében érkeztek a zivatarok, jelentős károkat szenvedett Hódmezővásárhely, Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén is kiadós csapadékot mértek a műszerek, Debrecenben és környékén pedig cseresznye méretű jég esett. Vasárnap kora hajnaltól a keleti tájakon is csillapodott a légkör és a zivatarok helyét eső vette át.

Vasárnapra országszerte visszaesett a hőmérséklet, immár délkeleten is megszűnt a hőség, az elmúlt napok viharos időjárását okozó ciklon pedig távolodik hazánktól.

Az elmúlt három nap leforgása alatt hazánk északnyugati felén több helyen is lehullott egy egész havi csapadékmennyiség, de volt, ahol a normál kétszeresét regisztrálták. A sokéves átlag alapján az augusztusi csapadékösszeg 60 milliméter körüli érték, ezzel szemben Apc, Gyöngyössolymos-Nyirjes és Aszód állomásokon is 130 millimétert meghaladó összegeket jegyeztek.

Térkép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Az alábbi összeállítás az elmúlt napok legszebb felvételeiből készült.

Péntek este, szombat éjjel Ferihegyen. Fénykép: Hérincs Dávid. Forrás: OMSZ és Szupercella

Szombat hajnalban Monor környékén. Fénykép: Varga Dani, ViharVonal Viharvadász Csapat

Péntek késő este, Őcsény, Decs. Felvétel: Makovics Kornél, ViharVonal Viharvadász Csapat

Szombat éjjel, Sármellék. Felvétel: Mészáros Dóry, ViharVonal Viharvadász Csapat

Szombat éjjel Cegléden. Fénykép: Bőke Ferenc, ViharVonal Viharvadász Csapat

Jégeső Debrecenben szombat délután – a felvételt Linczer Norbert készítette

Jégeső Debrecenben szombat délután. Fénykép: Baráth Hanna Matilda, Baráth Zoltán

Szombat, Szabadkígyós. Fénykép: Varga Ricsi, ViharVonal Viharvadász Csapat

A hódmezővásárhelyi szupercella szombaton. Felvétel: Czirok Bence, ViharVonal Viharvadász Csapat. Time-lapse videó a rendszer fejlődéséről a ViharVonal YouTube csatornáján.

Szombat, Ferencszállás. Forrás: Török Balázs, Nagy József, Sütő Máté, ViharVonal Viharvadász Csapat

Szombat, Püspökladány. Forrás: Kövesi Péter, ViharVonal Viharvadász Csapat

Szombat, Kiszombor. Forrás: Farkas Ágnes, ViharVonal Viharvadász Csapat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.