Özönvíz: úszómedencévé vált a frankfurti reptér a viharban

2023. augusztus. 17 11:57

Károkat és közlekedési fennakadásokat okozott a vihar Németország nyugati és középső részén csütörtökre virradó éjjel.

A térségen erős széllökésekkel és felhőszakadással áthaladó vihar miatt egyedül Frankfurtban 515 helyszínre riasztották a tűzoltókat este 21 óra és reggel 5 óra között. A legtöbbször – 357 esetben – épületekbe betörő víz miatt kértek segítséget, és 17 fa is kidőlt.

A frankfurti repülőtéren, Németország legnagyobb forgalmú repülőterén csaknem hetven járatot töröltek, mert a futópályák és a terminálok közötti területen, az úgynevezett előtéren – ahol az utasok ki- és beszállnak és a gépek tankolnak – helyenként 50 centiméter magas vízoszlop alakult ki.

A vihar hevességét jelzi, hogy a meteorológusok szerdán 20:40 és 21:40 óra között 25 289 villámot regisztráltak a Rajna-Majna régió felett, míg tavaly Hessen tartomány teljes területén egész évben alig feleannyi, 11 566 villámlást jegyeztek fel.

A vihar Hessen tartomány mellett Észak-Rajna-Vesztfáliában és Türingiában is sokhelyütt okozott áradásokat és kisebb földcsuszamlásokat, rongált meg épületeket és csavart ki fákat.

A Ruhr-vidéki Gelsenkirchenben hajnali 4 óráig mintegy 150 alkalommal riasztották a tűzoltókat, a csatornahálózatot gyorsan túlterhelő mennyiségű csapadék miatt a város alacsonyabb fekvésű részén több utcán másfél méter magas oszlopban hömpölygött az esővíz.

Erfurtban, a türingiai fővárosban csaknem 200 bevetésük volt a tűzoltóknak a többi között villámcsapás és házak tetőszerkezetére dőlt fák miatt. Sok pincét is elárasztott az eső, és egy felújítás alatt álló fürdőnél szennyvíz is feltört, mert a félig kész vezetékhálózat nem bírta a terhelést.

(MTI)

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.