Aggasztó eredményeket mutattak be a gleccserolvadásról

2023. szeptember. 11 23:36

Az éghajlatváltozás nem kíméli a gleccsereket, a tavalyi, hőhullámokkal tűzdelt nyár következtében még jelentősebb tömegvesztést figyeltek meg.

Az elmúlt, 2022-es év a szélsőségekről szólt a Földön, az éghajlatváltozás következtében: szinte véget nem érő hőhullámokkal, perzselő forrósággal tűzdelt nyár, történelmi aszály, pusztító erdőtüzek is jutottak. A normálnál jelentősen melegebb periódusok a hegyvidéki gleccserekre is drámai hatást gyakoroltak: a World Glacier Monitoring Service mérési eredményei alapján készült diagramon egyértelműen látható, hogy az éves átlagos tömegvesztés rendkívüli mértékű. A tavalyi immár a 35. egymást követő év, hogy a hegyvidéki gleccserek jégtömege globális átlagban komoly veszteségeket szenved, emellett figyelemre méltó tény, hogy a mérések 1970-es kezdete óta a 10 legnagyobb éves átlagos tömegvesztésből 9 2013 óta történt.

A hegyvidéki gleccserek éves jégmennyiség-változása az 1970-2022 közötti időszakban a World Glacier Monitoring Service adatai alapján. Forrás: NOAA és American Meteorological Society

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.