Közeleg a hidegfront, felhőszakadásra, zivatarra figyelmeztetnek

2023. szeptember. 12 10:42

Kedden mg országszerte napos, száraz idő várható, majd szerda délutántól az érkező hidegfront hatására a Dunántúlon már zivatarok kialakulására kell számítani.

Veszélyes időjárási jelenség egészen szerda késő délutánig nem várható. Szerdán északnyugat felől hidegfront érkezik, a késő délutáni, esti óráktól eleinte az Alpokalján, Kisalföldön, majd éjfélig a a Dunántúlon máshol is (nagyobb eséllyel az északi felében) zivatarok várhatók. A zivatarokat leginkább felhőszakadás (akár 25-30 milliméter) kíséri, de szélerősödés (általában 45-60, néhol 60 km/óra feletti széllökés), és aprószemű jég is előfordulhat környezetükben. Szerda éjfélig, nagyjából a Duna vonaláig jut a csapadékzóna.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyére, a szerdai napra vonatkozóan. Felhőszakadás kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.