Félelmetes vihar készül a Fekete-tengeren

2023. november. 25 17:33

Az észak felől beáramló sarkvidéki légtömeg a Fekete-tenger meleg, páradús vizeit elérve intenzív ciklonerősödéshez vezet vasárnap.

Még egy hónap sem telt, hogy rendkívül erős ciklonok ostromolták Nyugat-Európát. Vasárnap viszont kontinensünk keleti tájai felett alakul ki hosszú évek óta nem látott erősségű ciklon.

A hazánk felett pénteken átvonult hidegfront a Balkán-félsziget déli része felett egy mediterrán ciklon kialakulásához vezetett. A ciklon Görögországon és Bulgárián át haladva vasárnap hajnalban éri el a Fekete-tenger páradús, meleg felszínét, ahol jelentős mennyiségű nedvességhez jutva gyors erősödésen megy keresztül. Néhány óra leforgása alatt a ciklon középpontjában nagyjából 20 hPa-al csökken a légnyomás, egészen 966 hPa-ig csökken, amely rendkívül erős vihar kialakuláshoz fog vezetni.

A fenti térképen a ciklon várható helye és nyomási mezeje látható vasárnap 14 órakor, az ECMWF modell előrejelzése alapján.

A legerősebb széllökések vasárnap napközben akár a 130-150 km/órát is elérhetik a román tengerpart közelében (térkép alább), majd vasárnap estétől a ciklon fokozatosan északkelet felé helyeződik tovább. A szárazföld fölé érve a légörvény jelentősen veszíteni fog erejéből.

Térképek forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.