Hurrikán erejű széllel érkezik Európába az ünneprontó ciklon

2023. december. 20 13:16

A hazánk időjárását is felforgató ciklon komoly szélviharral és jelentős csapadékkal kezdi meg útját csütörtökön Közép-Európa északi tájain.

Kontinensünk nagyobb részének időjárását anticiklon határozta meg az elmúlt napokban, míg Észak-Európában mozgalmasabb az idő. Hamarosan azonban véget ér az anticiklon uralma és egy nyugat felől közeledő ciklon teszi igencsak mozgalmassá a következő napokat Európa nagyobb részén és hazánk területén is. A dánok által Pia névre keresztelt ciklon csütörtökön érkezik, hatását kezdetben a legintenzívebben Svédország déli részén és Dániában érezhetik majd, később pedig egyre többfelé kell heves esőzésre, hó- és szélviharra számítani. Svédországban és Dániában a Saffir-Simpson-féle hurrikánskála 1-es kategóriáját is elérő, 150 km/órás széllökések is felléphetnek, de Németország és Lengyelország északi részén is 110 km/óra feletti széllökések várhatóak. 

A ciklon hazánkban is érezteti hatását, csütörtök estétől jelentős változáson megy keresztül időjárásunk. A ködös időt itthon is szeles, csapadékos napok követik, de hurrikán erejű szélre hazánkban nem kell számítani. Halmazállapot-váltásra, hóra nálunk leginkább északon, északkeleten van esély. Egymást érik majd a frontok, így a hőmérsékleti hullámvasútra is felülünk. A vasárnap érkező, enyhébb légtömegek hatására estére a hó mindenhol elolvad.

A ciklon érkezése az 500 hPa-os szinten követhető. A galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

13 fotó megtekintése

A várható legerősebb széllökések Európában. A galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

7 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.