A 19. században volt utoljára ilyen durva hurrikán szezon

2017. szeptember. 27 10:05

124 éve láthatott az emberiség utoljára ilyen gyors egymásutánban kialakuló hurrikán sorozatot az Atlanti-óceánon.

A Lee névre keresztelt hurrikán a nyolcadik az idei hurrikán szezonban.

A 2017-es atlanti hurrikán szezon felülmúlta önmagát, mikor a nyolcadik hurrikán, Lee kialakult a medencében. A 19. század óta nem volt ilyen, hogy nyolc hurrikán kövesse egymást egy szezonon belül.
Belepillantva ebbe az infravörös műholdképbe, Lee vasárnap a hajnali órákban érte el a hurrikán státuszt (balra Maria, jobbra Lee).

Szüksége volt ugyan egy újabb lökésre, hogy végül sikeresen hurrikánná alakuljon egy héttel Maria után. Ez a pici Lee lett a nyolcadik az atlanti hurrikánok sorában.

Ez a vonal Franklinnel kezdődött, aki az első jelöltje volt a 2017-es szezonnak, augusztus 9-én.

Egy durván hathetes periódus alatt három tagja a nyolcasnak – Harvey, Irma és Maria – 4-es erősséggel csapott le az Egyesült Államok partjaira, ami szintén rekordnak számít.

Átlagosan egy hurrikán szezon az Atlanti-óceánon júniustól novemberig hat hurrikánt szokott felölelni. Ilyen nem történt 1893 óta.

A NOAA adatbázisa alapján még soha nem volt ilyen hurrikán sorozat, mióta van műholdas adatbázis, az Atlanti-medencére 1966 óta.
A műholdas korszakból maximum 6 egymást követő hurrikán láncolat alakult ki a 2005-ös rekord évben és 1998-ban, ami az aljas George és Mitch nevű hurrikánt is magába foglalta.

Az 1950-es hurrikán szezonban, amikor még csak repülőgépes felderítő mérések álltak rendelkezésre, 7 egymást követő hurrikán volt a rekord.
124 évvel ezelőtt, Grover Cleveland második miniszterelnöksége alatt volt a leghosszabb hurrikán sorozat 1893-ban.

Kettő az öt leghalálosabb hurrikán közül – Cheniere, Caminanda, Louisiana, and Sea Islands, Georgia – a sorozat része volt 1893-ban.

Még a 19. és a 20. század felderítetlen periódusaiban, amikor nem volt műholdas mérés és repülőgépes felderítés sem állt a rendelkezésre, négy olyan hurrikán szezont tartalmaz az adatbázis, ahol több egymást követő hurrikán is volt. Ezek pedig a következők voltak:

1893: 10 darab
1886: 10 darab
1878: 10 darab
1880: 9 darab

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kedden érkezik a következő front. Addig nem kell fronthatásra számítani.
A sok eső és a lehűlés miatt jelentősen csökkent a pollenszórás.

A légnyomás csökken.