Zivatarok veszélyére figyelmeztetnek a keleti országrészben

2024. május. 05 12:10

Vasárnap a keleti területeken, hétfőn pedig már inkább az északi határszélen alakulhatnak ki helyenként zivatarok.

Vasárnap a déli óráktól elsősorban a Dunától keletre – kiemelten a Tiszántúlon, Borsod, valamint a Bükk térségében – lehet számítani elszórtan zivatarok kialakulására, de délután néhány zivatar az északnyugati határ közelében is előfordulhat. A zivatarokat átmeneti viharos (60-70 km/óra körüli) széllökés és kisebb méretű jég (2-3 centiméternél kisebb átmérővel) kísérheti. A késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység, de északkeleten még hajnalban megdörrenhet az ég.

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt vasárnapra Baranya és Győr-Moson-Sopron vármegyére, valamint a Dunától keletre fekvő területekre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn napközben északkeleten néhol alakulhat ki zivatar. Estétől már inkább északnyugaton, valamint az északi határ közelében alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket szélerősödés, kisebb méretű jég kísérhet.

Hétfőn a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.