Szivárvány köszöntötte a reggelt

2024. január. 04 12:53

A gyerekek és felnőttek kedvenc légköroptikai jelenségével indult a nap a főváros térségében: a gyönyörű színeket többen is megörökítették.

Csapadékzóna vonult át hazánkon az elmúlt órákban, de az esőre hajló időért cserébe csodás szivárvánnyal kárpótolt minket az időjárás.

A szivárványt a vízcseppeken többször megtörő, közben színeire bomló fény okozza. A fény először az esőcsepp felületén törik meg, az esőcsepp túloldalán egy része visszaverődik, majd kilépéskor ismét törést szenved. Mindez igen változatos törési szöget eredményez, mely független a csepp méretétől, számít azonban a víz törésmutatója (a tengervíznek például magasabb a törésmutatója mint az esővíznek, tehát erősebben törik meg benne a fény, így a tenger felett kialakuló szivárványnak kisebb a sugara, mint a szárazföld felettinek). A kék fény (kis hullámhossz) nagyobb szögben törik meg, mint a vörös (ami a legnagyobb hullámhosszú látható fény) – mivel a csepp hátuljában található a fókuszpont, a vörös szín lesz az ív külső szélén.

Az alábbi galériában a legszebb felvételek közül válogattunk.

4 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.