A világ legmelegebb januárja volt az idei

2024. február. 09 12:03

Soha nem volt még ilyen magas a januári átlaghőmérséklet, mint idén. De nem csak a levegő hőmérséklete volt a szokásosnál melegebb, hanem a világóceán is rekordot döntött.

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) legújabb jelentése szerint rekormeleg januáron vagyunk túl. Még soha nem volt ilyen magas a globális középhőmérséklet januárban, mint idén. Az első hónap átlaghőmérséklete 13,14 fok volt, amely 0,7 fokkal magasabb, mint az 1991-2020 közötti januárok középértéke, azonban elrettentő, hogy 1,66 fok a különbség az iparosodás előtti (1850-1900) referenciaidőszakhoz képest. Az eddigi csúcs még 2020-ból származott, amelyet 0,12 fokkal sikerült most túlszárnyalni. 

Nem újdonság azonban a jelenlegi szélsőérték, ugyanis nyolc hónapja sorban dőlnek a havi középhőmérsékleti rekordok. A 2023 februárja és 2024 januárja között eltelt egy év vizsgálata szerint 0,64 fokkal haladja meg az elmúlt 12 hónap átlaga a 1991-2020 közötti normált, míg az 1850-1900 közötti időszakhoz viszonyítva ez a különbség 1,52 fok.

Európában a skandináv területek hűvösebbek voltak januárban a szokásosnál, azonban a kontinens déli részén jóval enyhébb volt az idő, mint a referenciaidőszakban. 

Ugyanez a kettősség jellemezte bolygónk többi részét is. Jóval az átlag felett volt a hőmérséklet Kanada keleti részén, Afrika északnyugati részén, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, átlag alatt pedig Nyugat-Kanadában, az Egyesült Államok középső részén és Kelet-Szibéria nagy részén. 

A léghőmérséklet mellett a szervezet a tengerfelszín hőmérsékletének alakulását és hidrológiai paramétereket is vizsgál. Jelentésük szerint az El Niño gyengülni kezdett a Csendes-óceánon, azonban az óceán még így is rekordmeleg, a hatvanadik szélességi körök között mért középérték 20,97 fok, amely 0,26-tal magasabb a korábbi, 2016-os értéknél, és mindössze 0,01 fokkal marad el az abszolút maximumtól, amelyet tavaly augusztusban mértek. Az azóta eltelt napokban viszont már ezen is túl vagyunk, így februárban ismét új abszolút csúcs fog születni.

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja (ECMW) részeként működik, s az Európai Unió megbízásából végez éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásokat.  

Forrás: climate.copernicus.eu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.