Kialakulhat hurrikán a Földközi-tengeren?

2017. november. 13 14:44

Ezidáig még nem volt példa rá, de szorgalmas, előrelátó meteorológusok már nevet is adtak a jelenségnek. Medikánoknak nevezték el a Földközi-tenger hurrikánjait.

Egyes viharok a műholdképen ugyanúgy jelennek meg, mint a hurrikánok. Még a szemük is ugyanolyan.

Múlt héten volt hat éve, hogy 2011. november elején a Földközi-tengeren úgy nézett ki, hogy egy ciklon szubtrópusi viharrá változik, vagy akár trópusi viharrá. November 7-én a NOAA / NESDIS műholdja az alábbi felvételt készítette a képződményről. A vihart “Rolf” -nak keresztelték el.

A probléma csak az volt, hogy a ciklon közelében a víz hőmérséklete meglehetősen hideg volt. 17 C°, amely közel 10 fokkal alacsonyabb a trópusi viharok, hurrikánok kialakulásához szükséges küszöb értéknél. Egy trópusi ciklon fenntartásához körülbelül 26 fokos tengervíz szükséges.

Az alábbi térkép animáción látható, hogy alakult ki a ciklon.

Mindazonáltal a vihar Franciaország délkeleti részén ért partot. Helyenként 400 milliméter esőt termelt, ami Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban nagy méretű áradást eredményezett. Tizenketten haltak meg a természeti csapásban.

Amennyiben a vihar még szeptemberben, melegebb tengerfelszín felett alakult volna ki, még nagyobb pusztítást hagyott volna maga után.

Az egyre forróbb mediterrán nyarak és melegedő tenger hatására, évről-évre nő a valószínűsége, hogy a Földközi-tengeren is trópusi vihart figyelhessünk meg és egyszer talán még a “medikán” kifejezés is felhasználásra kerül.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.