Ki tudja, hogy a viharos napokon mi cikázik a feje fölött?

2017. december. 21 11:13

A kutatók megállapították, hogy a zivatarok nukleáris reakciókat idézhetnek elő a Föld légkörében.

Japánban egy februári villámcsapás után jelentősen megnőtt a gamma sugárzás. A kutatók három különböző gamma sugár nyalábot detektáltak.
Egy közelmúltbeli tanulmány feltárta Japánban egy februári zivatar által okozott lecsapó villám vizsgálata kapcsán, hogy a viharok nukleáris reakciókat képesek előidézni a légkörben.

A villám az égen pozitronokat állított elő, amelyek az antianyag megfelelői az elektronoknak, és a radioaktív szén-14-et tartalmaznak.

A szén-14 egy radioaktív izotóp, amely kettővel több neutronból áll, mint a normál szén. A kozmikus sugarakat hagyományosan az izotóp fő forrásaként tekintik, azonban a villámcsapás elméletileg is hozzájárulhat az előfordulásához.

Természetesen még nem tisztázott, mennyi szén-14-et állítanak elő a villámok, részben azért, mert lehetséges, hogy nem minden villámlás okoz nukleáris reakciót.

Közvetlenül a villámcsapás után nagy gamma sugárzást mért négy detektor a niigatai Kashiwazakiban.
Már eddig is köztudott volt, hogy a mennydörgés és a villámlás gamma sugárzást bocsát ki, és feltételezhető, hogy valamilyen módon reagálnak a légkörben lévő környezeti alkotóelemekkel.

A tudósok szerint a sugárzásnak három különböző maximuma van. Az első kevesebb mint egy milliszekundumig tartott. A második egy több milliszekundumos utósugárzás volt. A harmadik pedig egy hosszabb kibocsátás, ami durván egy percig tartott.

A villámlás az első gamma sugárzást váltotta ki. A másodikat pedig már a nitrogénnel reagáló villámcsapás okozta a Föld légkörében. A harmadik emisszió a most lebomlott, jelenleg neutronhiányos és instabil nitrogén atomokból származott, amelyek az elektronokkal ütköző pozitronok felszabadulását okozták. A csapat tíz detektorral rendelkezik a japán partvidéken, amelyek folyamatosan gyűjtenek adatokat a jelenségről.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.