Van, ahol már sok a hóból

2017. december. 28 10:00

Az amerikai Nagy-tavak környékén minden évben lezajlik az un. lake-effekt havazás, idén azonban különösen nagyra sikerült a hóömlés.

A Pennsylvaniai Erie-tó partján igazi hóözön jött létre karácsonykor. A december 24-én kezdődött havazás eredményeként szerda estére helyenként 150 centiméter hó hullott.

A “lake-effect”, magyarul nagy-tavi havazás jellemzően ősz végén, tél elején jön létre, így az idei már egészen későinek tűnik. Kialakulásához az szükséges, hogy a nagy felületű tavak fölé észak felől sarkvidéki levegő áramoljon. A nedves, enyhe és a sarkvidéki hideg levegő keveredik, majd a tavak partjainál található domboknak, hegyeknek ütközik, ezáltal hatalmas havazást okoz a tavak 10-30 kilométeres környezetében.

Esetenként igazi hófalként magasodik a táj fölé:

A mostanihoz hasonló hatalmas mennyiség az 1976-77-es télen hullott, akkor 250 centiméteres hóréteg hullott egy igazán kitartó nagy-tavi havazásból.

Az embereket jó pár napra az otthonaikba zárta a hó. Iskolaszünetre idén nem volt szükség, hiszen épp téli szünetre érkezett az égi áldás.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.