Hatalmas viharral kezdődött az év Franciaországban

2018. január. 02 10:39

A Carmen névre keresztelt ciklon hatalmas széllel, zivatarokkal vonult át Franciaország nyugati tájai felett. A legerősebb széllökések meghaladták a 130 km/órát.

Olyan erős villámtevékenységgel járt az átvonuló viharciklon, mintha egy nyári hidegfront robogott volna át a térség felett. A vonalba rendeződött zivatarok helyenként szupercellákká fejlődtek. Több, mint 10.000 villám csapott le az Atlanti-óceánba, illetve Franciaország nyugati területeire. Bretagne-ben mérték a legerősebb széllökéseket, ott több helyütt orkán erejű, 110-130 km/órát meghalódó szelet produkált a vihar, de a partoktól távolabb is előfordult 100 km/óra körüli szél. A szélvihar és a villámlás miatt 65.000 háztartásban szünetel az áramellátás.

 

A tenger hullámzása, tajtékzása a partvonalon nagy mennyiségű habot vert fel. A szél feltépve a habot, hatalmas hópelyhekként repíti tovább a levegőben:

Hatalmas hullámok és szélvihar a francia tengerpartokon:

Ez a szélturbina sem bírt a széllökések erejével:

A tovább robogó ciklon éjszaka már a Genovai-öbölben, Korzikán és Szardínián okozott 130-150 km/órás széllökéseket, a hegyvidéki területeken pedig 200 km/órát meghaladó széllökések is előfordulhattak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.