Szerda éjszaka sziporkáztak a Quadrantidák

2018. január. 04 15:57

A legelső csillaghullás minden év január első napjaira esik. Idén a Quadrantidák meteorrajt január 3-án este keresztezte a Föld pályája.

A meteorok észlelésével az idei esztendőben több probléma is adódott: először is a telihold után alig egy nappal még tiszta égbolt esetén is csak kevés meteort láthatunk, másrészt ez a raj igen rövid, néhány órás maximummal jelentkezik, vagyis ha nem a megfelelő pontján voltunk bolygónknak, akkor egyszerűen lemaradtunk a show-ról. A raj időnként látványos kitörésekkel örvendeztette meg a szerencsés és nem túl fázós megfigyelőket, és bár a maximum éjjelén kis ideig akár több meteor is felvillant egy óra alatt az égen, ennek csak töredékét észlelhettük az igen erős holdfényben.

Legközelebb csak áprilisban lesz nagyobb aktivitás, így a böjti szezon meteorok szempontjából is hosszas böjt lesz.
A Quadrantidák közepes sebességűek, ám előfordul a rajból hulló fényes tűzgömb is, azonban a halványabb rajtagok megjelenése az általános. Az időjárás sok esetben nem teszi lehetővé a megfigyelést, vagy ha mégis derült ég van, akkor könnyen lehet erős szél, ez pedig nem szokott igazán jó motiváció lenni az amúgy is hideg téli éjszakákon.
A raj radiánsa, vagyis a meteorok látszó kiindulási pontja az északkeleti égbolton, a Nagy Göncöl rúdjának vége közelében van.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.