Ritka felhőpatkó az égen

2018. március. 11 15:59

Az egyik legritkább felhőformát csütörtökön észlelték Észak-Nevada égboltján. A felhő, amelyet patkóörvénynek neveznek. Nagyon ritkán látható és egyben a leggyorsabban eltűnő felhő fajta.

 

Ezek a görbe, meghajlott kondenzációs képződmények akkor keletkeznek, amikor egy lapos felhő, amely rendszerint kis cummulus felhőként keletkezik, egy meleg, emelkedő levegő oszlopban találja magát. Ezt a levegőoszlopot termiknek nevezik. Néha ezek a felhők a semmiből alakulhatnak ki, mivel a levegő kondenzálódik, amikor a termik hűvösebb levegőbe emelkedik.

A leggyorsabban emelkedik az a levegő, ahol az oszlopban a legmelegebb van. Így ebben az esetben a felhő a közepén gyorsabban növekszik, miközben a felhő szélei nem emelkednek olyan gyorsan. Ez az, ami a felhőnek egy patkó alakot, vagy egy tűzőkapocs alakját kölcsönzi.

A különböző felfelé irányuló sebességek is adnak ennek a felhőképződésnek egy kis csavart. Ezért nevezik örvényfelhőnek.  Ahogy a felhő emelkedik, a nagyobb magasságokban erősebb szelek fújnak, így a felhő legmagasabb (vagy középső) pontja gyorsabban forog, és gyorsabban kúszik felfelé.

Ezek a felhők általában nem láthatók hosszú ideig. Általában kevesebb, mint 20 percig tartanak. Szinte mindig a délutáni vagy az esti órákban alakulnak ki, amikor a nap felmelegítette az alsó légkört, ami elég meleg ahhoz, hogy termikeket okozzon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.