Mi a különbség a szubtrópusi és trópusi viharok között?

2018. május. 29 11:47

A híradásokban gyakran szerepelnek a trópusi, illetve szubtrópusi vihar kifejezések, bemutatjuk valójában milyen időjárási jelenségeket foglalnak magukban.

Alberto az északnyugati Karib-tengeren alakult ki, az Atlanti-óceán legmelegebb vize felett a trópusi levegőben. Ez a rendszer elnevezése szerint szubtrópusi vihar – de miért?

Alberto majdnem  27 fokos vízhőmérséklet felett fejlődött ki. Kialakulását azonban nem csak egyszerűen a meleg, párás víz közeli levegő segítette, hanem a légkör felső szintjeinek alakulása is.

Nézzük meg az alábbi ábrát, láthatjuk a magassági szeleket, amik elfújnak Alberto keleti és északkeleti oldaláról. Ezek a szelek levegőt, nedvességet és felhőket fújnak Alberto központjából. Meteorológiai szempontból ez az eltérés.

Ezek a szelek olyan magasan fújnak, ahol a repülőgépek repülnek – körülbelül 10-12 kilométer magasan. Ezek a szelek nagyon erősek.

Ha ezek a szelek túl erősek, akkor Alberto felszíni alacsony nyomású középpontját elfújják. Ha ezek a szelek gyengék, akkor nagyobb valószínűséggel látunk szimmetrikusabb rendszert. Pedig Alberto éppen most egy olyan szinten van, ahol ezek a szelek segítenek neki a fejlődésben. Ezek a szelek elfújják a levegőt Alberto feláramlási zónájának tetejéről. Ezt a levegőt Alberto az áramlása alján pótolja. Ha ez a levegőcsere lépést tart a felül eltávozó levegővel, akkor ez tovább erősíti Albertot.

Válhat-e egy szubtrópusi rendszer trópusi jellegűvé?
Amikor a szubtrópusi rendszerek 27 fok feletti vízhőmérséklet fölé érnek, gyakori, hogy a magassági szelek gyengülnek. A Mexikói-öböl melegebb vízhőmérséklete felmelegíti  Alberto alacsony nyomású középpontját, ami a gyengülő magassági szelekkel együtt Albertot hagyományos trópusi viharrá alakítja.

Tudjon meg többet a trópusi és szubtrópusi rendszerek közötti különbségről

A trópusi és szubtrópusi viharok közötti különbség:
Ha az alacsony nyomású terület legalább 27 fokos tengervíz hőmérséklet felett helyezkedik el, szubtrópusi alakzatok keletkeznek. Ez annak köszönhető, hogy a vihar belseje meleggé válik.  Energiát nyer a látens hőből, vagy felszabadul az energia akkor is, ha a meleg vízből elpárologtatott vízgőz folyadékká kondenzálódik.

A szubtrópusi vihar mind trópusi, mind nem trópusi jellegzetességeket mutat. Ez nem tartalmaz hideg vagy meleg frontot, széles szélmezők és zivatarok távolodnak el a keringési központtól.

Az érett szubtrópusi rendszereknek gyakran van egy nagy, felhőmentes központja és kevésbé szimmetrikus szélmezője. A tartós szelek sokkal távolabb vannak a központtól, míg a legerősebb szél a trópusi viharban a központ közelében van.

A szubtrópusi ciklonok tipikusan magassági alacsony nyomáshoz kapcsolódnak, és hidegebbek, miközben a trópusi ciklonok teljesen melegközponttal rendelkeznek és a magasban egy magas nyomású rendszer segít, hogy intenzívebbé váljanak.

A Nemzeti Hurrikán Központ tanácsokat és előrejelzéseket ad a szubtrópusi depressziók és viharok vonatkozásában. Számot vagy nevet kapnak, mint egy trópusi depresszió vagy vihar.

Ha a szubtrópusi vihar túl meleg víz felett marad, a zivatarok elég közel helyezkedhetnek el a keringés központjához, és a zivatarokból származó látens hő felmelegíti a levegőt ahhoz, hogy teljesen trópusi viharrá tudjon válni. Ennek eredményeképpen a legerősebb szél és az eső közelebb kerül a központhoz, és idővel tovább fokozódik az intenzitás.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás