A Dunántúlon felhőszakadásra figyelmeztetnek

2018. május. 31 11:46

A következő napokban változékonyra fordul időjárásunk. Ennek előjeleként a Dunántúl nyugati részén pénteken már felhőszakadással kísért zivatarok alakulhatnak ki.

Az ország legnagyobb részén nem lesz veszélyes időjárási jelenség. Csütörtök délután, este a nyugati határhoz közeli területeken és esetleg az Északi-középhegységben nem zárható ki (esélye kisebb mint 10%) egy-egy zivatar. Pénteken a nap második felében elsősorban a Dunántúl nyugati felén és az ország északkeleti harmadán lehet elszórtan zivatar szélerősödés (45-65, néhol esetleg ~70 km/óra), jelentős csapadék (5-20, néhol több, mint 20 milliméter), esetleg jégeső (többnyire 1-2 centiméter alatti jégátmérővel) kíséretében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre három nyugati megyére figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, de jelentősebb változékonyságra nem kell számítani az időjárásban. Felszakadozik a felhőzet. Az erős UV sugárzás miatt érdemes a déli órákban fényvédő krémet használni. Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

A légnyomás nem változik.