Újabb zivatarrendszer érkezésére figyelmeztetnek

2018. június. 09 11:01

A Földközi-tenger térségéből több hullámban nedves és labilis állapotú levegő érkezik hozzánk, nagy területen kell újabb zivatarok kialakulására számítani.

Szombaton napközben és este dél, délkelet felől több hullámban, összességében több helyen várható zivatartevékenység. Heves zivatarokra is számítani kell, főként az ország délkeleti, déli felén. Ezek környezetében viharos, károkozó (60-90, helyenként 90 km/óra feletti) széllökés és akár nagy méretű jég (2, 3 centimétert meghaladó átmérővel) is előfordulhat. Helyenként felhőszakadás (30, néhol akár 50 milliméter) is valószínű. Az OMSZ szombatra az ország nagy részére elsőfokú, három délkeleti megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék és a heves zivatarok miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap a délutáni óráktól elszórtan várható zivatarok kialakulása. A zivatarokat szélerősödés, felhőszakadás (akár 25-30 milliméter) és jégeső kísérheti. Heves zivatar kialakulására is van esély, erre legfőképp a Tiszántúlon, valamint a keleti határvidéknél lehet számítani. Ezeken a területeken a szél viharossá fokozódhat (65-80 km/óra, néhol 80 km/óra feletti) és nagyobb méretű jégszemek is előfordulhatnak a zivatarok környezetében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás