Akár 5 centis jeget hozhatnak a zivatarok

2018. június. 12 12:13

A késő délutáni órákban heves zivatarok érik el az országot. Többfelé várható felhőszakadás, viharos szél. A zivatarokból helyenként nagy méretű jégszemek hullhatnak.

Kedden kora délután még csak helyenként alakulhatnak ki zivatarok. Késő délutántól, kora estétől nyugat, délnyugat felől zivatarrendszer lép az ország légterébe, amely kelet északkelet felé halad, és éjszaka átvonul az országon. Heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket – akár nagyobb területen – károkozó szélroham (nagyobb, mint 90-100 km/óra), nagy méretű jég (2-5, kis eséllyel akár 5 centiméternél nagyobb) kísérhet. Felhőszakadás (30, néhol akár 50 milliméter) is valószínű. Az ország déli felén ma 25, 26 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet, szerdára megszűnik a kánikula. Az OMSZ keddre a nyugati és középső országrészre másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok miatt. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadás, valamint keleten a heves zivatarok kialakulása miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán napközben több helyen várható zivatar, amelyet felhőszakadás (30, néhol akár 50 milliméter), jégeső (jégméret akár 2, 3 centiméter körül) és erős vagy viharos (50-75, esetleg nagyobb, mint 80 km/óra) szél kísérhet. Szerdára vonatkozóan az egész országban figyelmeztetés érvényes a várható felhőszakadás és heves zivatarok miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.