Hurrikánok, amelyek neveit örökre nyugdíjazták

2018. június. 14 9:36

A rendkívül romboló és sok halálos áldozatot követelő trópusi ciklonok nevei vonultak nyugdíjba a jövendőbeli névlistákról.

2017-ig 86 atlanti hurrikán vagy trópusi vihar nevét vonták vissza. Ahogyan híres amerikai foci játékosok mezszámát is visszavonultatják. Így jártak el például a New York Yankeesnél a 3-as mezszámmal (Babe Ruth), és a Green Bay Packers sem adja ki másnak a 15-ös számot (Bart Starr), a jövőbeni atlanti hurrikánokat sem nevezik Harveynak, Irmának, Katrinának, Mariana vagy Sandynek.

A sportolóktól eltérően nincs nagy ünneplés, amikor egy hurrikán név visszavonul, és a jövőben már nem használják.

A tévedések elkerülése érdekében a Világ Meteorológiai Szervezetének bizottsága – nem az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontja – felel a trópusi ciklonok névlistájáért.

Az atlanti hurrikánok és a trópusi viharok nevei hat évente ismétlődnek, hacsak nem olyan pusztító és végzetes, hogy a bizottság úgy dönt, hogy visszavonja ezt a nevet a jövőbeli listáról. Ezzel elkerülik, hogy a Katrina, Sandy vagy Maria név, egy jövőbeli gyenge, atlanti-óceáni trópusi viharé legyen.

Mióta az atlanti trópusi ciklonok elnevezése 1953-ban ábécé sorrendben elkezdődött, 86 nevet vontak vissza, köztük a 2017-es Harveyt, Irmát, Mariat és Nate-et.

Csak 20 szezonban nem volt nyugdíjazott hurrikán, legutóbb 2014-ben. További 24 szezonban, 2017-ig több nevet eltávolították a listáról, mint például a rekord ütős 2005-ös szezon öt nyugdíjasát. Az “I” betűvel kezdődő nyugdíjasok vezetik a listát 11 hurrikánnal az élen, majd kilenc “C” -vel kezdődő vihar következik, majd nyolc “F”-fel kezdődő vihar. Az “I” kzdőbetűvel rendelkező viharok közül kilenc csak 2001 óta lett nyugdíjas, beleértve egy 2001 és 2004 közötti négyéves menetelést (Iris, Isidore, Isabel és Ivan). Wilma 2005 nyugdíjasa.

Néhány névre jól emlékszünk, másokra nem annyira.

Például Katrina, Rita és Wilma a nagy hármas, amelyekre 2005-ből kétségtelenül emlékezhetünk. De ki emlékszik Dennisre és Stanre? Tudta, hogy Stan valószínűleg végzetesebb lett volna, mint Katrina?

A nyugdíjas atlanti viharok nem feltétlenül voltak intenzív 3., 4. vagy 5. kategóriájú hurrikánok. Valójában jó néhányat nem az általuk keltett szélvihar, hanem az okozott hatalmas áradások miatt nyugdíjaztak.

Csak két atlanti nyugdíjas nem érte el soha a hurrikán státuszt: a 2015 trópusi vihara, Erika és a 2001-es trópusi vihar, Allison. Az Erika által okozott árvíz és a hozzá kapcsolódó károk Dominikát 20 évvel visszavetette a fejlődésben az ország miniszterelnöke szerint.

Allison pedig egy 9 milliárd dolláros vihar volt, és az egyik legdurvább árvízi helyzet Houstonban, a 2017-es Harvey előtt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.