Mutatjuk, milyen idő várható a teljes holdfogyatkozás idején

2018. július. 26 10:20

Péntek este teljes holdfogyatkozás lesz hazánk egész területén. Előre láthatólag azonban nem lesz mindenütt zavartalan a jelenség megfigyelése.

Pénteken napközben változékony időre számíthatunk, több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok. Estére kissé mérséklődik a zivatartevékenység, de várhatóan teljesen nem szűnik meg. A jelenlegi előrejelzés szerint a fogyatkozás kezdetekor, este fél kilenckor még az ország nagy részén felhők takarják az eget és szórványosan záporok, zivatarok is lesznek. A térképen a fehér színű felhők vékonyabb fátyolfelhők, míg az erősödő szürke árnyalatok, vastagabb felhőtakarót jeleznek. A sárgával, zölddel jelölt területeken záport jeleznek előre.

A teljes fogyatkozás kezdetére, 22.21 már jelentősen csökken a zivatarok száma. Hazánk északi tájain a vékony fátyolfelhőzet mellett szinte mindenütt megfigyelhető lesz a jelenség. A déli területeken azonban vastagabb lesz a felhőtakaró, így az elsötétült hold többször a felhők mögé bújik.

A fogyatkozás végére (szombat hajnali fél kettő) szinte mindenütt feloszlanak a zivatarfelhők, így aki sokáig ébren marad, megfigyelheti, ahogy a telihold ismét beragyogja az eget.

Összességében elmondhatjuk, hogy szinte mindenhol alkalmas lesz az időjárás a holdfogyatkozás megfigyeléséhez, de a vonuló felhőzet akár egy-két órára is eltakarhatja előlünk a jelenség egyes fázisait. A megfigyelésre legalkalmasabb terület várhatóan az Észak-Dunántúl térsége lesz.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.