Hányféleképpen szenvedhetünk villámcsapást?

2018. augusztus. 11 12:11

Az Egyesült Államokban évente átlagosan 51 ember hal meg villámcsapás áldozataként.  Ötféle módja van, hogyan csaphat belénk a villám.

Hazánkban is évről évre ér embereket villámcsapás. Legutóbb a Balaton parton szenvedett egy egész család balesetet egyetlen lecsapó villámtól. Lássuk, hogyan érhetett el egyszerre négy embert a csapás.

1. az első és leggyakoribb villámcsapás a közvetlen lecsapó villám. Ebben az esetben az áldozaton folyik keresztül a töltészuhatag és egyenlíti ki a töltéskülönbséget. Ez egy nyitott területen történhet meg.


2. Oldalt kialakuló mellékágakból is történhet villámcsapás. Ilyenkor egy tereptárgyba csap a villám, ami mellett az áldozat tartózkodik. Ilyenkor a magas tárgyról az áldozatba csap át a villám.


3. A magas tárgyból az áram a földbe távozik, ahol szétterjed. Így érheti el a tárgy mellett tartózkodó áldozatot is.

4. Vezetékek, fémek vagy akár a víz is elvezethetik az áramot a villámcsapásból messzire és bárkit elérhetnek, aki kapcsolatba kerül velük.


5. A villámok mellett gyakran láthatunk kisebb, vékonyabb szálas kisüléseket. A fő villám csatornának ez egy szétágazása. Ha az illető pont ebben áll, vagy rajta keresztül alakul ki, nincs menekvés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.