Már az űrből is lehet mérni a szél sebességét

2018. szeptember. 07 14:37

A brit tervezésű Aeolus műhold megkezdte működését. Lézerrel pásztázza a Földet és méri a szélsebességet a felszíntől egészen 30 kilométerig.

Ez egy nagy pillanat az Európai Űrügynökség történetében, mivel a technikai fejlesztés 16 éve kezdődött. A francia-guyanai Kourou űrközpontból két héttel ezelőtt indították útjára az Aeolust, amit három hónapos tesztidőszakban vizsgálnak. Amint ez befejeződött, a tudósok elkezdik értékelni a műhold széladatait, melyeket az időjárási modellekbe szeretnének felhasználni. A mérések várhatóan jelentős minőségi javulást eredményeznek a középtávú előrejelzések pontosságában (ezek azok, amelyek néhány napra előre készülnek).
Jelenleg a széladatok több, de egyenetlen eloszlású forrásból származnak, például időjárási rádiószondás mérésekből. Az Aeolus lesz az első olyan rendszer, amely az egész földgömbön gyűjti össze a széladatokat, a felszíntől 30 km-es magasságig. A műholdról egy erős ultraibolya lézerrel vizsgálják a légkört. Egy teleszkóp segítségével és egy érzékeny detektorral megvizsgálják, hogyan szóródik a lézer sugár fénye a levegőmolekulákon, vízcseppeken és porrészecskéken.

Ez megmutatja a légmozgás alapvető részleteit és ezzel már az időjárási előrejelző modellek számolhatnak.
A szakértők megerősítették, hogy a lézer első munkanapjai alapján valóban sikerül a szél egyértelmű jellemzőit kimutatni.

Amikor az ESA először jóváhagyta az Aeolus terveit és küldetését, 2007-re tervezték a kilövést.

A mérnököknek azonban számos technikai akadállyal kellett megküzdeniük, hogy az ultraibolya lézer olyan körülmények között működjön, amilyet a föld körüli pályán tapasztalna. Sokan azt gondolták, hogy a műhold soha nem is fog felszállni.

Új terveket és új technológiákat fejlesztettek, hogy az Aeolus létrejöhessen mai formájában – ami megmagyarázza, hogy miért fogadták ekkora kitörő örömmel a lézer első műveletét.

Meg kell tanulni még használni az eszközt, ráadásul az elmúlt két hét során végzett műveletek rendkívül intenzívek voltak. Mindez azt jelenti, hogy tesztidőszakban nagyszámú mérést, kalibrálást és jellemzést végeztek, hogy jobban összpontosítsák a teleszkópot, és javítsák a teljesítményt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Változékony időjárásra számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon hidegfronti, másutt melegfronti hatással. A frontérzékenyek szervezetét megviselheti ez az időjárási helyzet. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás emelkedik.