Az óceánban található a világ legnagyobb víznyelője

2018. december. 05 10:01

A Belize-i nagy kék lyuk a világ legnagyobb víznyelője, amely az UNESCO világörökség része. Tengeralattjáróval fogják a belsejét feltárni.

Belize nagy kék lyuka a világ egyik legfélelmetesebb, mégis titokzatos helyszíne, amely több mint 1000 méter átmérőjű, több mint 400 méter mély és gyönyörű szép kék vizet hoz létre a Lighthouse korallzátonyon. Most először fogják kideríteni, a felszín alatt, hogy is néz ki.

Richard Branson vállalkozó és Fabien Cousteau – Jacques Cousteau unokája, aki az USGS szerint 1972-ben tengeralattjárót indított a Nagy Kék Lyukba – egy második tengeralattjárót visz december 2-án a Föld azon részébe, amelyet még soha nem láthattunk.  A hatalmas víznyelő mintegy 100 kilométerre fekszik Belize város partjaitól, és a Belize Korallzátony Rezervátumban található, amely az UNESCO Világörökség része.

Korábban a víznyelő egy tengerfelszín felett található barlangrendszer része volt több százezer évvel ezelőtt. Idővel az emelkedő tengerszint ellepte a konfigurációt, az áradás miatt összeomlott a rendszer és egy 400 méter mély szakadék keletkezett, amit ma is láthatunk. Mielőtt felfedezték volna, a Nagy Kék Lyuk már egy népszerű, búvárok által látogatott helyszín volt. A búvárok azonban csak körülbelül 160 méterre jutottak a felszín alá – majdnem félútig – a víznyelő teljes mélységéhez képest. Branson és Cousteau küldetése az első lesz 1997 óta, amikor az első hanghullámos mérések készültek. Az Aquatica tengeralattjárók gyártója által épített Stingray 500 segítségével készül el a tengeri víznyelő legszélesebb körű feltárása. „Mi nem is fogunk lejutni a víznyelő aljára, mert elméletileg azt feltöltötte az iszap az elmúlt 100.000 évben. De nagyon-nagyon közelről megszemlélhetjük a tárgyakat, azok érintése nélkül. Már volt egy csomó tapasztalatunk korábban hajóroncsokkal. Főleg olyan helyeken, ahol biztosan nem akarunk megérinteni semmit.” -mondta Branson a küldetéssel kapcsolatban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.